Rolls Royce Otonom Gemi 1

Rolls-Royce, Otonom Gemileri Hayata Geçirmek İçin Google Cloud İle Güçlerini Birleştiriyor!

Rolls-Royce ile Google arasında imzalanan anlaşmayla, mevcut gemilerin güvenliğini artıracak, otonom gemilerin ise hayata geçmesini sağlayacak akıllı farkındalık sistemlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Denizcilik sektöründe bir ilk olan bu anlaşma, İsveç’te Google Cloud Zirvesi‘nde 3 Ekim 2017 tarihinde imzalandı. Anlaşma doğrultusunda Rolls-Royce, Google Cloud Makine Öğrenimi Motorunu kullanarak şirketin yapay zeka tabanlı nesne sınıflandırma sistemini daha da eğitmeyi, böylece gemilerin seyir sırasında karşılaşacakları nesneleri tespit, tanımlama ve takip becerisini artırmayı hedefliyor.

Rolls-Royce Akıllı Gemilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Karno Tenovuo açıklamasında: “Akıllı farkındalık sistemleri gelecekte otonom gemilerin hayata geçmesini mümkün kılmanın yanı sıra, gemilerin ve mürettebatlarının daha verimli ve güvenli çalışmasını sağlayabilecek bir gelişme. Google Cloud ile işbirliği yaparak bu sistemlerin daha hızlı ve iyi çalışmasını sağlayabilir ve hayat kurtarabiliriz.”

Google Cloud İskandinavya Satış Müdürü Eva Fors ise “Makine öğreniminin sunduğu imkanları araştıran Rolls-Royce, en son teknolojik gelişmeleri denizcilik sektörüne ilişkin engin bilgileriyle birleştirerek sektöre ciddi yenilikler getirebilecek bir konumda bulunuyor.” dedi.

Google Cloud Makine Öğrenimi Motoru, Google’ın resim ve ses arama gibi birçok ürününün de altında yatan ağ tabanlı akıllı makine yazılımını kullanıyor. Makine Öğrenimi, belirli problemleri çözmek için insan öğrenimini taklit eden bir dizi algoritma, araç ve teknikten oluşuyor. Bu yöntemler mevcut veri kümelerini analiz ederek örüntüleri ya da tekrarlayan olguları tespit ediyor ve buradan edindiği bilgilerle, daha önce görmediği verilere ilişkin öngörüler yürütüyor.

Veri kümesi ne kadar büyük olursa, modelin tespit edebileceği örüntüler o kadar karmaşık, öngörüleri de o kadar isabetli oluyor. Bugün iyi eğitilmiş makine öğrenimi modelleri, öngörü analizlerini insanlardan daha hızlı ve doğru yapabiliyor.

Rolls-Royce, Google Cloud yazılımını kullanarak kendisi tarafından denizcilik için oluşturulmuş çok büyük ve çeşitli veri kümelerini yorumlayabilecek özel makine öğrenimi modelleri geliştirecek. Rolls-Royce’un denizcilik sektöründeki uzmanlığı, modellerin eğitiminde kullanılacak verilerin hazırlanmasında da rol oynayarak, istatistiksel açıdan anlamlı olacak miktarda ve gerçek uygulamalarla yakından ilgili olması sağlanacak. Makine öğrenimi süreci kapsamında, modellerin öngörüleri denizde pratik uygulama alanı bularak modellerin daha da gelişmesini sağlayacak.

Yazılıma bulut üzerinden erişilebiliyor olması, modellerin dünyanın herhangi bir yerinde geliştirilebilmesi ve binlerce kullanıcının dünya çapında erişim sahibi olması anlamına geliyor. Dolayısıyla modelleri terabaytlarla ölçülecek kadar büyük hacimli veriler üzerinde eğitmek mümkün. Otonom gemiler yaygınlaştıkça bu durum daha da önem kazanacak.

Rolls-Royce ve Google, uzun vadede gözetimsiz ve çoğul modlu öğrenim üzerine ortak araştırma yapmayı planlıyor. Şirketler ayrıca konuşma tanıma ve sentezi uygulamalarının, denizcilik sektöründe insan-makine arayüzü için elverişli çözümler olup olmadığını test edecekler. İki şirket, Google’ın TensorFlow gibi açık kaynaklı akıllı makine yazılımı kitaplıklarının kullanımıyla, gemilerde yerel ağ bazlı hesaplamaların performansını iyileştirmeyi de hedefliyor.

Akıllı farkındalık sistemleri, gemi mürettebatlarına çevrelerinde olup biteni daha iyi kavrama imkanı tanıyarak gemilerin daha güvenli, kolay ve verimli işletilebilmesini sağlayacak. Bunun için bir dizi sensörden alınan veriler, gemilerde halihazırda bulunan Otomatik Tespit Sistemi ve radar gibi sistemlerin sağladığı bilgilerle birleştirilecek. Global veritabanı gibi diğer kaynaklardan alınan veriler de bunda rol oynayacak.

 

Rolls-Royce Holdings plc hakkında

  1. Rolls-Royce’un vizyonu sahip olduğu mühendislik uzmanlığı, küresel erişimi ve sektörle ilgili derin bilgi birikimi sayesinde mükemmel müşteri ilişkileri ve çözümleri sunarak, yüksek performanslı güç sistemleri alanında pazar lideri olmaktır. Rolls-Royce SivilHavacılık, Savunma Havacılık, Denizcilik, Nükleer Enerji ve Güç Sistemleri sektörlerinde faaliyet göstermektedir.
  2. Rolls-Royce 150’den fazla ülkede 400’den fazla havayolu ve kiralama şirketi, 160 silahlı kuvvetler, 70’i deniz kuvvetleri olmak üzere 4.000 denizcilik müşterisi ve 5.000’den fazla güç ve nükleer enerji müşterisine hizmet vermektedir.
  3. Tüm sektörlerimizi kapsayan hedeflerimiz
    • Yatırımlar sayesinde mühendislik mükemmeliyetimizi en üst seviyede tutmak
    • Üretim ve tedarik zincirimizi dönüştürerek daha yalın süreç yönetimi ve düşük maaliyetli tesis ve prosesler elde etmek
    • Kurulu sistemimizi, ürün bilgimizi ve mühendislik kabiliyetimiz sayesinde müşterilere mükemmel bir hizmet sunmak ve böylece satış sonrasında değer yaratmaya devam etmek
  4. 2016 yılında Rolls-Royce’un cirosu 13,8 milyar sterlindi. Rolls-Royce, 2016 sonu itibariyle kesin ve açıklanan toplam sipariş miktarının 79,8 milyar sterline ulaştığını açıkladı.
  5. Rolls Royce, 2016’da araştırma ve geliştirmeye 1,3 milyar sterlin yatırım yaptı. Rolls-Royce, aynı zamanda mühendislerinin projelerin merkezinde olduğu, 31 Üniversite Teknoloji Merkezinden oluşan küresel bir ağı da desteklemeye devam ediyor.
  6. Rolls-Royce, 50 ülkede yaklaşık 50.000 kişiyi istihdam ediyor. Bunların yaklaşık 15.700’ünü mühendisler oluşturuyor.
  7. Grup, stajyer ve yeni mezun işe alımlarına ve çalışanların becerilerini daha da geliştirmeye büyük önem veriyor. Rolls-Royce, 2016 yılında, dünya genelindeki eğitim programları aracılığıyla 274 yeni mezun ve 277 stajyeri istihdam etti.