Örümcek Selenopidae

Robotlar, dünyanın en hızlı örümceği örnek alınarak geliştirilecek

Bilim insanları, Selenopidae örümcek ailesinin son derece hızlı bir şekilde tepki verebildiğini buldu ve bu canlıların kas yapısının incelenerek aynı teknolojinin robotlara da yardımcı olabileceğini paylaştı.

Birçok kişi için korkunç olmalarına rağmen bilim insanlarına göre doğadaki en büyüleyici canlılar arasında bulunan örümcekler, gelecek senelerde robotlarımıza ilham kaynağı olabilirler. University of California Merced’de görevli olan bilim insanları, yaptıkları araştırmalar sonucunda Selenopidae ailesine dahil olan örümceklerin, hangi konumda oldukları fark etmeksizin avlarını algılayabildiklerini ve saniyenin sekizde biri hızında o konuma dönebildiklerini ortaya çıkardı. Bu dönüş hızı, insanın göz kırpmasından yaklaşık 3 kat daha hızlı.

Örümcek Selenopidae

Yapılan araştırmalara göre örümceklerin bu eşsiz hızı, onların doğada mükemmel bir avcı olarak yaşamlarını devam ettirmesini ve kendilerini avcılara karşı koruyabilmesini sağlıyor. Bilim insanları örümceklerin küçük boyutlarına rağmen nasıl bu kadar hızlı bir şekilde dönüş yapabildiğini anlamak adına canlıların vücutlarını yakından inceledi. İncelemeler, orta kısımda bulunan dört uzun bacağın son derece güçlü bağlara sahip olduğunu, bu bağların devreye girmesiyle örümceğin hızlı şekilde dönüş yaptığını ortaya koydu. Örümceğin vücut yapısından ötürü bu bağların son derece etkili çalışabildiği, yeni nesil robotlarda benzer bir teknolojinin kullanılmasının söz konusu olabileceği paylaşıldı.