Robotlar 66 milyon insanın işini almaya geliyor!

OECD tarafından yapılan bir araştırma, robotların 66 milyon kişiyi işsiz bırakacağını ve gelecek senelerde bu sayının giderek artacağını ortaya koydu. Tecrübesiz ve genç işçilerin robotlar tarafından işsiz bırakılma riski çok daha fazla.

OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) teknolojiyle birlikte gelişen robotların milyonlarca insanı işsiz bırakacağını gösteren bir araştırma yayımladı. Kuruluş, 32 OECD ülkesini temel alarak gerçekleştirdiği bir araştırma sonucunda artan robot kullanımının yakın bir dönemde 66 milyon insanın işine mal olabileceğini ortaya çıkardı. Robotların insanları işsiz bırakma riski ülkeye, sektöre ve işin gerektirdiği deneyime göre büyük farklılıklar gösterebiliyor.

Araştırmada robot kullanımının en çok etkileyeceği kişilerin gelişmiş ülkede yaşayan, eğitimsiz ve deneyimsiz bireyler olduğu ortaya çıktı. Bunun yanı sıra gelişmekte olan ülkelerde (Türkiye de dahil) robotların kullanım alanları büyük ülke koşullarından ötürü büyük farklılıklar gösterebiliyor.

OECD, gelişmiş ülkelerdeki tüm işlerin %14’ünün neredeyse tamamen robotlar tarafından yürütülebileceğini, %32’sinin ise robotların işe dahil olmasıyla birlikte büyük değişimler geçireceğini açıkladı.

Robot çalışanlar

Robotlar hayat kalitesini iyileştirebilir

OECD tarafından paylaşılan bu araştırma, robotların insanları işsiz bırakacağını ve ülke ekonomilerinin zarar görebileceğini gösteriyor ancak herkes robotların çalışma hayatına dahil olmasıyla ilgili bu kadar olumsuz düşünmüyor. Microsoft’un kurucusu olan Bill Gates, robotlar sayesinde hayatımızın daha güzel olabileceğini, açlığın bitme noktasına geleceğini ve hayat kalitesinin iyileşeceğini dile getirmişti.