Pasaportsuz ve Vizesiz Yolculuk Başlıyor!

Güvenilen ve tanınan bir yolcu olduğunuzu düşünüyorsanız, pasaporta ve vizeye gereksinim kalmadan seyahat edebilirsiniz.

Davos’ta düzenlenmiş olan 48. Dünya Ekonomik Forumu’nda ele alınan bir konu ise yakın gelecekte gerçekleştirilecek olan pasaportsuz yolculuk projesi olarak ifade edildi.

Uzman kişilerin açıklamasına göre bu konuların hayata geçirilip uygulanması için gerekli olan tüm teknolojiler hazır. Pasaportların ve kimliklerin artık zamanının geçtiğini söyleyen uzmanlar, ilk olarak havayolundan başlayarak kıtalararası seyahatlerin, vizesiz bir şekilde ve daha rahat olacağını ifade ediyor. Ancak bunun için ilk olarak retina, DNA, damar yapısı ve parmak izi gibi bazı biyometrik verilerin gerektiği, iş hayatı hakkında ve, adli sicilin dijitalleştirilip paylaşılması gerektiği belirtildi.

Dijital kimliğin oluşumu ve daha sonraki adımlar;

  • Yolcu, telefonuna yüklediği uygulama ile biyometrik bilgilerinin dahil olduğu dijital bir kimlik oluşturarak ilk adımı atacak.
  • Blockchain (Blok Zinciri) teknolojisinden faydalanarak onay verilen kimlik, kurumlar ile paylaşılacak.
  • Seyahat edecek yolcu, gideceği veya gezeceği adresler hakkında birçok bilgiyi paylaşmak zorunda kalacak ve risk profili doğacak.
  • Risk profili uygun olan yolcu, pasaport kontrolüne geçmeden havaalanını, hızlı koridorları kullanarak hızlıca terk edecek.
  • Pek çok kez güvenli yolculuk yapan yolcu, ‘Tanınan ve Güvenilen Yolcu’ statüsüne girecek ve yeni yolculuklarında bir denetime maruz kalmadan ilerleyebilecek.