parmak izi okuyucusu

Yeni nesil parmak izi okuyucuları, vücut sıcaklığından ‘canlılığı’ da algılayacak

Parmak izi okuyucuları, tarama yapılan parmağın sıcaklığından bireyin canlılık durumunu denetleyerek gizliliği sağlayacak.


Parmak izi okuyucularının göz ve yüz tarama teknolojilerine kıyasla daha etkili ve daha hızlı olduğu söylenebilir, ancak diğer teknolojilerde olduğu gibi bunda da bazı güvenlik sorunları mevcut. Bazı durumlarda cihaz kullanıcısından alınan örneklerle oluşturulan sahte parmak yapısı, okuyucuların rahatlıkla aşılmasında kullanılabiliyor. Ya da FBI’ın yaptığı gibi yaşamını yitirmiş bir kişinin parmağı da kilidi açmak için yeterli oluyor. Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde görevli araştırmacılar, parmak izi okuyucularının aşılmasını daha zorlu kılacak yeni bir teknoloji geliştirdiklerini duyurdu.

Bu teknolojiyle birlikte parmak izinin okutulduğu sensörlerin üzerine gözle görülemeyecek kadar küçük olan nanokablo ve nanofiberler yerleştiriliyor. Bu donanımlar sayesinde sensör üzerine parmak basıldığı an vücuttaki elektrik akımları algılanıyor ve karşıdakinin gerçek bir insan olduğu anlaşılıyor. Bunun yanı sıra bir ısı sensörü de parmağın 30 ile 45 derece arasında sıcaklığa sahip olup olmadığını kontrol ediyor. Donanımların tümü, kopyalanmış bir parmak iziyle veya cansız birinin parmağıyla sensörün kandırılmasını oldukça zorlaştırıyor.

Kaynak