family 1

Ömrünüze 10 sene eklemek için yapmanız gereken 5 şey

Uzun bir yaşam sürmenize yardımcı olacak birçok farklı etken mevcut. Bilim insanları, bu etkenlerden en faydalı olanları derleyerek uzun yaşamın sırrını ortaya çıkardı.

Herkes daha uzun, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek ister. Bilim insanları, bu isteğimizin aktivitelerimize ve yediklerimize dikkat ederek gerçekleşebileceğini yaptıkları çalışmalarla ortaya koydu. Yaklaşık 123.000 yetişkinin dahil olduğu bir çalışma yürüten bilim insanları, kadınların ömrüne yaklaık 14 sene, erkeklerin ömrüne ise 12.2 sene ekleyen beş etkeni sıraladı. İşte o etkenler:

Spor

Spor yapmanın ne kadar faydalı olduğunu herkes bilir. Bilim insanlarına göre sağlığımıza büyük katkısı olan bu aktivite kilomuzu kontrol altında tutmamızı da sağlamasından dolayı son derece önemli. Her gün yaklaşık 30 dakika spor yapmak uzun bir yaşam için gerekli.

Akdeniz mutfağı

mediterranean diet meal plan

Yediğimiz yiyeceklere dikkat etmek sağlığımız açısından çok önemlidir. Yapılan birçok çalışma, yemek yeme alışkanlıklarıyla Akdeniz çevresinde yaşayan kişilerin dünyanın geri kalanına kıyasla çok daha sağlıklı olduğunu ortaya koydu. Bolca sebze, meyve, balık ve zeytin yağı içeren bu mutfağı hayatınıza sokmanız ömrünüzü uzatacak ve sizi birçok hastalığa karşı koruyacaktır.

Sigara

Sigaranın zararlı olduğu bilinmesine rağmen sigara içen kişi sayısı ülkemizde artış gösteriyor. Doktorlar, sigaranın vücuda büyük zararlar vermenin yanı sıra ölümcül hastalıklara da neden olduğunu sayısız çalışmayla kanıtladı. Bu nedenle sigaradan uzak durmak şart.

Kilo

Losing Weight Has Become A Difficult Process

Sadece sebze ve meyve yiyor olsanız bile fazla miktarda tüketilen her yiyecek kilonuzun kontrolden çıkmasına neden olabilir. Kilonuzu sağlıklı seviyelerde tutarak birçok hastalığı önleyebilir, vücudunuzun daha dinç olmasına katkı sağlayabilirsiniz. Ayrıca aşırı kilolu olmanın uyku sorunlarından strese kadar ömrü kısaltan birçok etkenle bağlantılı olduğu biliniyor.

Alkollü içecekler

a57b13a36fc22720af53c314a915779dc532dc2b9bd84adbad85686aeeb38ea6 4093894

Bu son maddede alkollü içeceklerden uzak durulması gerektiğinden bahsedeceğimizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yapılan araştırmalar, alkollü içeceklerin birçok açıdan vücuda yararlı mineralleri barındırdığını ortaya koydu. Şarap ve bira gibi karışımdan oluşmayan ve şeker içermeyen alkollü içecekler, kemik sağlığı ve sindirime de büyük fayda sağlıyor. Bilim insanları kadınların günde 1 bardak, erkeklerin ise yaklaşık 2 bardak içki tüketmesinin sağlığa yararlı olduğunu ortaya koydu. Ancak içilecek içkiyi ve bu içkinin tüketim miktarını doğru olarak belirlemek son derece önemli. Aksi takdirde içki içme alışkanlığının ömrü uzatmak bir kenara, birkaç sene içerisinde organların iflasına neden olabileceği biliniyor.