aHR0cDovL3d3dy5saXZlc2NpZW5jZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzAyNC80NDIvb3JpZ2luYWwvZWRkeS1vY2Vhbi5qcGc result 1

Okyanuslarda son derece güçlü çift girdapların oluştuğu gözlemlendi

Bilim insanları son birkaç ayda okyanuslarda fazla sayıda girdap oluştuğunu ve bu girdapların birbirinin tersi yönde hareket eden çift girdaplar olduğunu açıkladı. Bu ilginç girdaplar normalinden çok daha hızlı dönüyor ve anlaşılamaz şekilde hareket ediyor. Detaylar haberimizde.

Dünyanın dört bir yanından bilim insanları, okyanuslarda ilginç şekillerde hareket eden girdapların var olduğunu gözlemlediklerini paylaştı. Çap uzunluğu 100 kilometre kadar ulaşabilen ve akıntıların yarattığı basınç farklılıklarından ortaya çıkan bu korkutucu doğa olayları son aylarda çiftler olarak gözlemleniyor, normalden çok daha hızlı dönüyor ve tahmin edilemez şekillerde hareket ediyor. Okyanus tabanından kalan besin maddelerinin su üstüne çıkmasına, su sıcaklığının ayarlanmasına ve sudaki canlıların yüksek mesafeler katetmesine yardımcı olan girdaplar, hızlı bir şekilde dönmelerinden ötürü birçok canlının ölümüne neden olabilir.

Girdaplar

Liverpool Üniversitesi’nde okyanusbilimci olan Chris Hughes, Tasman Denizi’nde ilginç şekillerde hareket eden girdaplardan birisini uzun süre takip ettiklerini paylaştı. Normalde batıya doğru hareket etmesi gereken girdabın doğuya doğru yöneldiğini ve olması gerekenden 10 kat daha hızlı ilerlediğini kaydeden Hughes, girdabın tam 6 ayın ardından yok olduğunu söyledi.

Küresel ısınmadan şüpheleniliyor

Dünyanın doğal dengesini tamamen değiştiren küresel ısınmanın bu açıdan da etkilerinin olabileceği düşünülüyor. Bilim insanları, su sıcaklığındaki dengesiz artışın bu gibi doğa olaylarını tetikleyebileceğini daha önceki araştırmalarda da ortaya koymuştu. Eğer girdapların sayısı, hızı ve büyüklüğü artmaya devam ederse, gemi yolculukları bir hayli tehlikeli olabilir.