Nokia ve Vodafone, Ay’da 4G ağı oluşturmak için kolları sıvadı

Telefon ve kablosuz iletişim teknolojilerinde dünyadaki öncü şirketlerden olan Nokia ve Vodafone, Ay’da 4G ağı oluşturmak adına güçlerini birleştirdi. Bu ağ, Ay görevlerinde veri alışverişinin sağlanmasında son derece büyük bir rol oynayacak.

Vodafone ve Nokia, insanlığın yeniden ziyaret etmek istediği Ay’da 4G ağ bağlantısı oluşturmak adına iş birliği yapacaklarını duyurdu. İnsansız görevlerde kullanılacak olan ekipmanların ve araçların haberleşebilmesi açısından son derece önemli olan bu kablosuz bağlantı projesi, Part Time Scientists (Google Lunar Xprize yarışmacısı) isimli ekip tarafından da destekleniyor.

Dünya’nın uydusuna yapılan son insanlı görevde, yani Apollo 17 görevinde astronotların kullandığı S-Band bağlantısının ortalama hızı yalnızca 51.2 kbps civarındaydı. Bu düşük hıza rağmen Ay’da veri alışverişi gerçekleştirmeyi başaran astronotlar, gelecek senelerde 4G bağlantısının sunmuş olduğu yüksek hızla birlikte daha başarılı ve verimli görevlere imza atabilecek.

Vodafone

Ay araştırmalarına hız katacak

Birçok devlet kurumu ve özel kuruluş, son olarak yıllar önce ayak basılan Ay’a yeniden dönmeyi hedefliyor. En yakın Ay görevinin önümüzdeki 10 sene içerisinde gerçekleşeceğini hesaba katarsak, Ay’daki 4G bağlantısının bu süreçte uydumuz hakkında önemli bilgiler elde etmemizi sağlayacağı söylenebilir.