New Horizons Ultima Thule

NASA, Dünya’dan 9 milyar kilometre uzakta bulunan New Horizons’ı uyandırdı

Plüton’a yaptığı ziyaretle tanınan New Horizons, Ultima Thule isimli objeyi incelemek için 6 aylık uykusundan uyandırıldı.


Bundan 3 sene önce Güneş Sistemi’nin en tartışmalı gök cismini, yani Plüton‘u ziyaret eden New Horizons isimli uzay aracı, yeni bir hedefe doğru yola koyulmak üzere uykusundan uyandırıldı. Plüton’a yakın uçuş yaparak cüce gezegenin ilk renkli fotoğraflarını çekmeyi başaran uzay aracı, Plüton’dan 1,5 milyar ve Dünya’dan 9 milyar kilometre uzakta bulunan Ultima Thule isimli objeyi araştıracak.

Ultima Thule, Kuiper Kuşağı’nda bulunan tanımlanamamış objelerden birisi. İlginç yapısıyla bilim insanlarının dikkatini çeken gök cismi, uzay aracı tarafından yılın son gününde, yani 31 Aralık gününde araştırılacak.

New Horizons Ultima Thule

Bilim insanları Plüton’u incelemeyi tamamlamasının ardından New Horizons’ı bir anlamda uykuya yatırmış ve mevcut enerjisini korumasını sağlamıştı. Geçtiğimiz Aralık ayında uyutulan uzay aracı bir günde 1.223.100 kilometre yol katediyor.

Eğer uzay aracı planlandığı şekilde gök cismine ulaşabilirse adını bir kez daha tarihe yazdırmış olacak. Ultima Thule, insanlığın ziyaret ettiği en uzak obje olarak kayıtlara geçecek.

Kaynak