Poşet

Naylon Poşetler, 1 Ocak 2019’dan Sonra Ücretli Olacak

Bir süredir resmi kurumlar tarafından talep edilen plastik poşetlerin ücretli olması için belirtilen tarihler yeniden değişti. 1 Ocak 2019’dan itibaren plastik poşetler ücretli olacak.

Marketlerden ücretsiz olarak alınan plastik poşetlerin ücretli olması için resmi adımlar atılmış ve kamuoyu oluşturulması için bir süre uygulanının ertelenmesi yönünde karar alınmıştı. Dolayısı ile 1 Ocak 2019’dan itibaren özellikle süper marketlerin plastik poşetleri ücretle vermesi sağlanacak.

Ücretli plastik poşet düzenlemesini sonuna kadar desteklediklerini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamada  “Naylon poşetleri hayatımızdan tamamen çıkarmaya en kısa sürede başlamalıyız. File, bez torba gibi ürünler bir defaya mahsus olmak üzere işletmeler tarafından müşterilere hediye edilmeli.”açıklamasında bulunarak; ücretli plastik poşet uygulamasının 1 milyar dolardan fazla cari açığı önleyeceğini dile getirdi.

Palandöken, “Vatandaşlar, yıl içerisinde naylon poşet için yaptıkları harcamayı bez torba ve file için de rahatça yapabilirler. Bunun için ek bir ücrete gerek yoktur. Bu tür file ve bez torbaları sadece alışverişe çıkarken değil normal zamanda da yanımızda bulunması gerekir. Üzerinde yaşadığımız bu dünya ve bu ülke bizim. Onu kirletmek demek geleceğimizi kirletmek demektir. Bu konuda duyarlılık oluşturmak, komşumuzu akrabamızı da uyarmak gerekiyor. Ülke olarak bu dönüşüm bilincine kavuşmamız başta ekonomimize, doğamıza ve sağlığımıza da olumlu geri dönecektir.” açıklamasında bulundu.