nasa 1

NASA’nın yeni hedefi Parker Solar Probe ile güneşe dokunmak

NASA (Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi) önümüzdeki yıl güneşe dokunmak için çalışmalarını hızlandırdı. İnsansız uzay aracı Parker Solar Probe ile güneşe dokunmayı hedefleyen NASA, Maryland’deki Laurel Labaratuvarı’nda tasarlanan ve küçük bir otomobil büyüklüğündeki aracı basına tanıttı.

Johns Hopkins Üniversitesi’nde Uygulamalı Fizik Bölümü’nde çalışan Nicky Fox, Parker Solar Probe’un bilim insanlarının on yıllardır ortaya çıkarmaya çalışığı Güneş’e ait sırları araştıracağını söyledi. Güneş’in dış çeperinin iç kesimlerden neden yüzlerce kat daha sıcak olduğu hâlâ bir sır. Güneş rüzgarı da taç küreden yayılıyor. Elektron, proton ve alfa parçacıkları içeren bu plazma dalgası dünyada yaşamı etkiliyor.

nasa2
Parker Solar Probe

Güneşin oğlu Parker Solar Probe

1371 derecelik sıcaklığa dayanabilecek malzemelerle tasarlanan uzay aracı, süpersonik parçacıklar ve güçlü radyasyondan da etkilenmeyecek şekilde tasarlandı. Parker Solar Probe adlı uzay aracı, Güneş’in atmosferi olarak da bilinen taç küreyi (korona) inceleyecek, nasıl ısındığına dair veriler toplayacak ve Güneş’e, yıldızın çapının yaklaşık 5 katı kadar yaklaşacak. Güneş’e 7 milyon km uzaklıkta tur atabilecek. 140 milyon km uzaklıktan Dünya’daki bilim insanlarına bilgi gönderebilecek. Bugüne kadar Solar Probe Plus adıyla anılan uzay aracına, güneşin plazma parçacıklarını bir rüzgar gibi uzaya saçtığı teorisini 1958 yılında geliştiren Eugene Parker’ın adının verilmişti. Böylece NASA ilk defa bir uzay aracına hayatta olan bir bilim insanının ismini vermişti.