NASA’nın yeni haritası, gezegenimizdeki toz ve duman hareketlerini gösteriyor

NASA, dünyanın dört bir yanındaki duman ve toz kütlelerini gösteren bir harita paylaştı. Harita, orman yangınlarının boyutunu gözler önüne seriyor.


NASA, son zamanlardaki büyük orman yangınlarının yarattığı etkiyi daha iyi anlayabilmemiz açısından tüm dünyadaki toz ve duman kütlelerini gösteren bir harita paylaştı. Deniz tuzu (açık mavi), siyah karbon (kırmızı) ve tozu (mor) farklı renklerde gösteren harita, 23 Ağustos tarihindeki veriler kullanılarak oluşturulmuş.

Harita, Kuzey Afrika’dan Çin’e kadar büyük toz kütlelerinin bulunduğunu gözler önüne seriyor. Uzak Doğu’da ise Soulik ve Cimaron tayfunlarının etkili olduğu, buna bağlı olarak deniz tuzu seviyelerinin bu bölgede arttığı görülüyor. Orman yangınlarının etkili olduğu bölgeler ise Güney Afrika ve Kuzey Amerika’nın batı ve kuzeybatı kesimleri. Bu bölgedeki yangınlardan kaynaklı olarak atmosfere karışan karbonun Atlas Okyanusu’nu geçtiği ve Avrupa’ya kadar ulaştığı da görülebiliyor. Ayrıca harita, Rusya’nın kuzey kesimlerindeki orman yangınlarının kutup bölgesindeki alanları etkisi altına aldığını da ortaya koyuyor.

Çin ve Hindistan’ı gösteren harita, her iki ülkenin de doğu kısımlarında büyük karbon bulutlarının olduğunu gözler önüne seriyor. Bu bölgedeki dumanlar üretim tesisleri tarafından atmosfere salınıyor. Yani orman yangınlarına kıyasla daha açık kırmızı renge sahip olmalarına rağmen, fabrikalar yılın her günü aynı miktarda karbon salınımı yapıyor.

Kaynak