IMAGE

NASA’nın 12 Yıldır Kayıp Uydusu Şans Eseri Bulundu!

NASA tarafından yaklaşık 12 yıl önce iletişimi kaybedilen uydu amatör bir gökbilimci tarafından bulundu!

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin yaklaşık 12 yıldır bulamadığı uyduyu bir gökbilimci tarafından bulundu. Scot Tilley gökbilimci geçtiğimiz aylarda SpaceX’in Falcon 9 roketi ile fırlatılan ve NASA’nın çok gizli bir görevi için uzaya gönderilen uydusunu ararken 12 yıl önce kaybolan bir başka uyduyu buldu.

12 Yıldır Kayıp Olan IMAGE Uydusu Bulundu!

Geçtiğimiz aylarda NASA tarafından gizli bir görev amacı ile gönderilen Zuma uydusunu arayan Tilley onun yerine NASA tarafından 2005 yılında uzaya fırlatılan uyduyu buldu. Yaklaşık 150 milyon dolar değerinde olduğu ifade edilen uydunun IMAGE uydusu olduğu fark edildi.

Keşfin ardından Houston’daki Rice Üniversitesinde görevli olan fizikçi Patricia Reiff’i arayan Tilley ikili çalışma sonrası kayıp uydunun yerini tam olarak saptadı. Zuma’yı bulabilmek adına uzun bir süre vaktini harcayan Tilley Amerikan basınında oldukça geniş bir buldu.

Geçtiğimiz aylarda fırlatılan üst düzey gizli devlet uydusu Zuma’nın uzaya fırlatılmasının ardından kaybolduğu ve milyarlarca dolara zarara yol açtığı belirtilmişti.