Kilopower Nasa 1

NASA’dan Mars Kolonisi İçin Mini Nükleer Reaktör

Mars’ta koloni kurmayı amaçlayan NASA, Mars’ta kullanılmak üzere mini nükleer reaktörlerden faydalanacak.

NASA, 2030 görevinde Mars yolculuklarına başlamayı hedefliyor. Bu yolculukların amacı Mars‘ta koloni kurmak. Koloni kurmak için gerekli olan enerji ihtiyacının da karşılanması için yürüttüğü mini-nükleer reaktör projesi “Kilopower“‘in ilk testlerini başarıyla tamamlandı.

Los Alamos Ulusal Laboratuvarları’nda geliştirilen Kilopower, 1 ila 10 kilowatt arasında bir güce sahip, Bu mini nükleer reaktörün 1 tanesinin iki evin tam 10 yıl boyunca enerji ihtiyacını karşılanabileceği belirtiliyor. Nasa’nın belirttiğine göre Mars üssü için bu reaktörden öncelikle 4 tanesinin yeterli olacağı belirtiliyor.

NASA yetkilisi Steve Jurcjyk‘in yaptığı açıklama: “Mars, güç sistemleri için çok zorlu bir ortam. Dünya ve Ay’a göre çok daha az güneş ışığı alıyor, geceleri inanılmaz düşük sıcaklıklarda geçiyor ve haftalar hatta aylar süren gezegeni adeta eline geçiren ilginç kum fırtınaları çok sıklıkla görülüyor. Böylesi bir ortamda istikrarlı bir şekilde enerji elde etmek için Kilopower en optimal çözümümüz olacak.” dedi

Space.com’a konuşan ABD Enerji Bakanlığı’ndan Kilopower projesi sorumlusu Patrick McClure ise, Kilopower’ın avantajı konusunda yaptığı açıklama: “Nükleer enerjinin en büyük özelliği hafif ve güvenilir olması. Diğer enerji kaynakları enerji üretmek için çok fazla yakıta ihtiyaç duyabiliyor dolayısıyla da fazlasıyla ağır olabiliyorlar veya yılın her döneminde aynı performansı gösteremiyorlar. Kilopower ise hem yılın her dönemi aynı performansta enerji üretebiliyor hem de hafif ve küçük olması nedeniyle kolayca taşınabiliyor.” dedi.