NASA

NASA Tekerleği Yeniden İcat Etti!

NASA gezegenlerin engebeli yüzeylerinde daha kolay ve hızlı hareket edebilmesi için tasarlanmış tekerlekler bir hayli dikkat çekti.

NASA tarafından daha önce farklı konseptlerde hazırlanan uzay araçlarının tekerlekleri engebeli yüzeyler sebebiyle oldukça zorluk çekiyordu. Yeni tasarlanan zincir şeklinde örülmüş tekerlerle engebeli yüzeylerde üstün performans sağlıyor. Önüne çıkan engellerde elastik özellik kazanan tekerlek engeli geçtikten sonra tekrar eski haline dönebiliyor.

NASA Tekerleği Tekrar İcat Etti!

Elastik özelliklere sahip olan tekerlek eski halini hatırlayarak ortama uyum sağlayabiliyor. Bu sayede tekerlekler önüne çıkan engelleri rahatlıkla aşabiliyor. Materyal bilim uzmanı Santo Padula yaptığı açıklamada tekerleğin nikel-titanyum karışımı bir alaşımdan üretildiğini ifade etti. Bu madde kendi yüzeyinde meydana gelen deformasyonları düzeltebilmek için atomik düzeyde düzeltmeler yapabilen oldukça nadir bir karakteristiğe sahip. Bu karakteristik özelliği sayesinde elastikiyet kazanan madde uygulanan kuvvet ortadan kalkınca tekrar eski haline dönebiliyor.

Bilinen materyallerden 30 kat daha dayanıklı bir yapıya sahip olan bu madde kalıcı deformasyona uğramıyor. Uzayda kullanılmasının yanı sıra dünyada kullanılacak olan lastik ve benzeri envanterlerde devrim yapması bekleniyor.

NASA tarafından icat edilen bu tekerlek sayesinde artık uzay araçları engebeli arazilerde engellere takılmadan daha rahat hareket ederek daha fazla bilgiye ulaşabilecek!