NASA’nın Güneş’e gönderdiği uzay aracı aşırı sıcaklığa nasıl dayanacak?

NASA, Parker Solar Probe isimli uzay aracını Güneş’in oldukça yakınına gönderiyor. Peki uzay aracı sıcaklığa nasıl dayanacak?


NASA tarafından üretilen Parker Solar Probe, Dünya’daki yaşamın kaynağı olan Güneş’i daha yakından inceleyebilmek adına yıldıza doğru yolcuğa çıkıyor. Venüs’ü tam yedi kere geçtikten sonra Güneş’e yaklaşacak olan uzay aracı, yıldızın 6.1 milyon kilometre kadar yakınına ilerleyecek. 6.1 kilometre oldukça büyük bir mesafe, ancak uzayın karanlık boşluğunda hiçbir engelle karşılaşmadan ilerleyen güneş ışınları bu mesafede bile sıcaklığı 1400 dereceye kadar yükseltebiliyor. Metali kolaylıkla eritebilecek bu yüksek sıcaklıkta hiçbir uzay aracının çalışması mümkün değil. Ancak Parker Solar Probe’da kullanılan eşsiz teknoloji, uzay aracının sıcaklığını yalnızca 30 derecede tutacak. Peki bu nasıl mümkün?

NASA, tüm görev için tehlike arz eden ısı sorununun üstesinden gelebilecek eşsiz bir ısı kalkanı üretti. Tam 10 senelik çalışmayla üretilen ısı kalkanı, karbon fiberle desteklenmiş karbon tabakalar sayesinde yüksek sıcaklıklara dayanabiliyor. Ancak karbon tabakalar yalnızca ısının uzay aracının iç kısmına iletilmemesini sağlıyor. Kalkana dayanıklılığını veren asıl kısım güneş ışınlarını karşılayan seramik tabaka.

Üzerine gelen ışınların neredeyse tamamını yansıtma özelliğine sahip olan seramik tabaka, alt kısımlarda yer alan karbon tabakalarla birlikte çalışarak uzay aracının normal sıcaklıklarda çalışabilmesini mümkün kılacak.

NASA, Güneş’e daha da yaklaşabilir mi?

Parker Solar Probe oldukça dayanıklı bir ısı kalkanına sahip, ancak Güneş’e daha fazla yaklaşabilmesi mümkün değil. Güneş’in dış yüzeyinde sıcaklık 5.500 derece, ancak korona olarak isimlendirilen ve yıldızın etrafını çevreleyen kısımda sıcaklık milyonlarca dereceyi buluyor. Güneş’in manyetik alanı tarafından oluşturulan korona, yıldızı tamamen ulaşılamaz kılıyor ve bilim insanları koronanın tam olarak nasıl oluştuğunu henüz çözebilmiş değil. Parker Solar Probe, dış korona olarak isimlendirilen bölgede yer alıyor ve bilim insanları bu mesafede manyetik alanla taşınan sıcaklıklardan etkilenmeyeceğini tahmin ediyor.

Parker Solar Probe, Güneş’e en yakın uçuşunu 2024 senesinde gerçekleştirecek ancak bu tarihe dek araştırmalarına başlamak için birçok fırsatı olacak. Uzay aracının bizlere neler öğreteceğini göreceğiz.

Kaynak