Ozon tabakası

NASA, ozon tabakasındaki deliğin kapanmaya başladığını kanıtladı [Video]

Güneş’ten gelen zararlı ışınlara karşı yeryüzünü ve canlıları korumakta son derece önemli bir role sahip olan ozon tabakası, NASA tarafından paylaşılan videoya göre giderek iyileşiyor. Ölçümler, tabakadaki deliğin kapanmaya başladığını gösteriyor. Videoyu haberimizden izleyebilirsiniz.

Atmosfere salınan zararlı gazlardan ötürü gezegenimizin korucu katmanlarından birisi olan ozon tabakasının delindiği birçok kişi tarafından bilenen bir durum. Ozon tabakasındaki bu delik, Güneş’ten gelen ışınların atmosferimiz tarafından düzgün bir şekilde süzülmeden yeryüzüne ulaşmasına ve hem canlılara, hem de doğaya zarar vermesine neden oluyor. Konuyla ilgili olarak bir süredir çalışmalar gerçekleştiren NASA, ozon tabakasının  kendini yenilediği yönündeki söylentilerin doğru olduğunu açıkladı ve kanıt niteliğinde bir video yayımladı. İşte o video:

https://www.youtube.com/watch?v=uVeTJSIbGm8

Videoda Dr. Susan Strahan’ın konuyla ilgili yaptığı açıklamalara ve Montreal Protokolü’nün ozon tabakası üzerindeki olumlu etkilerine yer verilmiş. Bunun yanı sıra NASA’nın ölçümlerinden elde edilen sonuçlar da oluşturulan animasyon yardımıyla net bir şekilde görülebiliyor.

Ozon tabakası tamamen onarılabilir mi?

Bilim insanının konuyla ilgili açıklamalarından da anlaşılabildiği gibi ozon tabakasının zamanla kendini yenileyebilmesi mümkün, ancak tabakaya zarar veren maddelerin kullanımının azaltılması şart. Umuyoruz ki kısa bir sürede bu da gerçekleşir ve tabaka kendini yenileyerek küresel ısınmanın yarattığı etkileri biraz da olsun hafifletmiş olur.