NASA Mars Helicopter

NASA, Mars’a test amaçlı helikopter gönderecek

NASA, 2020 senesinde Mars’a gönderilecek uzay aracına bir de helikopter eklemeyi düşünüyor. Mars Helicopter olarak isimlendirilen araç, diğer gezegenlerde hava araçlarının nasıl çalıştığı konusunda bilgi edinmemize yardımcı olacak.

Gelecek senelerde Kızıl Gezegen’e gitmeyi ve hatta gezegende büyük koloniler kurmayı hedefleyen NASA, Mars’ta uçuş denemelerine başlayacağını duyurdu. Uzay ve havacılık araştırma kurumu, 2020 senesinde yola çıkacak olan uzay aracına bir adet de helikopten ekleneceği bilgisini paylaştı. Mars Helicopter olarak isimlendirilen bu hava aracı yalnızca 1,8 kg ağırlığında ve yaklaşık bir tenis topu büyüklüğünde.

https://youtu.be/oOMQOqKRWjU

Elbette bu kadar hafif ve küçük bir hava aracıyla herhangi bir taşımacılığın veya inceleme görevinin gerçekleştirilmesi hedeflenmiyor. Kurumun helikopteri göndermesindeki asıl amaç, Dünya’dan farklı atmosfere sahip olan gezegenlerde hava araçlarının nasıl çalıştığını gözlemlemek. Bu testin sonucunda helikopterden elde edilecek veriler, gelecek senelerde Kızıl Gezegen’de kullanabileceğimiz hava araçlarını belirlememiz konusunda bize yardımcı olacak. Dünya kadar büyük olmasa da sonuçta Mars’ta da bir noktadan diğerine ulaşmak hava araçlarıyla çok daha kolay olacaktır.