NASA, lazer teknolojisi kullanarak eriyen buz kütlelerini gözlemleyecek

NASA, kutuplarda hızlı bir şekilde eriyen buz kütlelerini daha iyi takip edebilmek adına lazer teknolojisi kullanmaya başlayacak.


Küresel ısınmanın birçok açıdan Dünya’yı etkilediği biliniyor, ancak bu etkilerden en çok kutuplardaki buz kütleleri zarar görüyor. Artan atmosfer ve deniz sıcaklıklarıyla birlikte parçalanmaya ve erimeye başlayan buz kütleleri, oldukça endişe verici bir hızla suya dönüşmeye ve kutupları sürekli olarak küçültmeye devam ediyor. NASA, erime hızını daha iyi kavramak ve ısınmadan en çok etkilenen bölgeleri tespit edebilmek amacıyla lazer teknolojisiyle donatılmış bir uydu fırlatmaya hazırlanıyor.

NASA ICESat-2

15 Eylül tarihinde yola çıkacak uydunun adı ICESat-2. Uydu, eşsiz lazer teknolojisiyle her seferinde 300 trilyon fotonu yeryüzüne göndererek buzulları detaylı bir şekilde tarayacak. Bir kutuptan diğerine olmak üzere Dünya’nın tümünü 500 Km yükseklikten tarayacak olan uydu, her 91 günde gezegenin tamamını taramış ve özel olarak belirlenmiş 1387 bölgeden veri toplamış olacak. NASA, bu uydunun kendileriyle veri paylaşmaya devam ettiği sürece yörüngede kalacağını duyurdu.

Uydunun ilk olarak 2016 senesinde fırlatılması hedeflenmişti ancak teknik sorunlardan dolayı fırlatma tarihi 2 sene kadar ertelendi. Asıl ICESat uydusu ise 2003 senesinde fırlatılmış ve 2009 senesine kadar bilim insanlarına güncel veriler sunmuştu.

Kaynak