momo

Momo Oyunu Hakkında Bakan Yardımcısından Resmi Açıklama Yapıldı

YouTube’da da çıkması ile birlikte adından sıkça söz ettiren “Momo” adlı biçimsiz oyun için UAB Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, resmi bir açıklama yaptı.


“Mavi Balina” ve “Mariam”  gibi çocukların ölümüne sebep olan oyunlarından sonra şimdi de adı sıkça duyulan ve sıra dışı bir görüntüye sahip olan Momo adlı bir karakter, minik çocukları tehdit ediyor. İnternet ortamında video izlerken birden ekranda belirip, minik çocukların kendi kendilerine zarar vermesine neden olacak bazı yönlendirmeler yapıyor. Bu yönlendirmeler çocukların ölüme neden olabiliyor.

Dünyada Momo yüzünden bir çok kişinin intihar ettiği açıklandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da Mavi Balina”, “Momo” vb. oyunların çocuklarda depresyon, kaygı bozuklukları, davranış sorunları ve suça eğilime yönlendirdiğini belirterek, bu oyunların özellikle küçük yaştaki çocukları hedef aldığını belirtti.

momo

Çocuklarımızı koruyalım

Dr. Ömer Fatih Sayan: “Çocuğunuzu video içerikler seyrederken yalnız bırakmayın, ekrana bakarak geçirdiği zamanı ve faaliyetlerini gözlemleyin. Çocuk profiline sahip video sitelerine yönlendirin. Mutlaka çocuk profilinin açık ve izleme geçmişinin aktif olmasına dikkat edin. Çocuğunuzun kullandığı bütün elektronik cihazlarda ebeveyn koruma sisteminin açık olduğundan emin olun ve onunla güçlü bir iletişim kanalı geliştirerek, sorgulayıcı ve yargılayıcı bir tutum yerine arkadaşça bir yaklaşım sergileyin. Unutmayın, yasaklar çekici gelir. Bunun yerine bilgilendirip, doğru yönlendirin” dedi.

Sözlerine devam eden  Sayan: “Ruh halinde değişiklik, iletişimde azalma gibi beklenmedik değişimler konusunda tetikte olun. Çocuğunuzun yaşına uygun sitelere girdiğinden ve etik olmayan davranışları ya da şiddeti özendiren içeriklere erişmediğinden emin olun. İnternette yayılan yeni akımları takip ederek, guvenliweb.org.tr adresinden dijital dünyanın tehlikelerine karşı bilgi edinin. Benzer olgularla karşılaşılması durumunda ilgili sosyal ağın raporlama araçlarını kullanılarak Yardım Merkezlerine ve BTK Bilgi İhbar Merkezi’ne şikâyette bulunun” dedi.