telomeres 1

Modern hayattan uzakta yaşayan toplulukta yaşlanma karşıtı gen bulundu!

Bilim insanları, günümüz teknolojisinden ayrı yaşayan bir toplulukta tüm yaşlanma karşıtı etkenlerin bir arada bulunduğunu keşfetti. Detaylar haberimizde.

ABD’nin İndiana eyaletinde yaşayan Amiş topluluğunda yaşlanma karşıtı genlerin bulunduğu tespit edildi. Bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar doğrultusunda keşfedilen durum, SERPINE1 isimli bir genin mutasyona uğramış olmasından kaynaklanıyor. Amiş topluluğuna dahil olan 43 kişide tespit edilen bu gen (177 kişi teste katılmış), topluluğun diğer üyelerinden ortalama olarak yüzde 10 oranında daha uzun yaşıyor.

Uzun ömürlü olan Amiş üyelerinin yaşlanmayla ilişkilendirilen telomer uzunluğunun da normalden fazla olduğu tespit edildi. Uzun telomerler hücrelerin doğru bir şekilde yenilenebilmesine yardımcı oluyor ve yaşlılık belirtilerinin oluşumunu geciktiriyor.

amish

Amiş topluluğunda uzun telomerlerin yanı sıra birçok yaşlılık karşıtı etkenin var olduğu gözlemlendi. Paylaşılan bilgilere göre tarihte ilk defa uzun ömürlülüğün moleküler işareti (telomer uzunluğu), metabolik işareti (açlık insülin değeri) ve kardiyovasküler işareti (tansiyon ve kan damarı sertliği) bir arada görüldü. Tüm bu etkenlerin bir arada bulunması sayesinde bazı Amiş üyeleri neredeyse hiç yaşlılık belirtisi göstermiyor.