Mikrodalga fırınlar neredeyse otomobiller kadar çok havayı kirletiyor!

Yapılan bir araştırma, Avrupa’daki mikrodalga fırınların atmosfere neredeyse 7 milyon otomobil kadar çok karbondioksit gazı salınımı yaptığını ortaya koydu. Bu araştırma, hava kirliliğinin ve küresel ısınmanın birçok etkenden gerçekleştiğini gösteriyor.

Ne yazık ki küresel ısınmanın etkilerinin net bir şekilde görülebildiği bir dönemde yaşıyoruz. Hava sıcaklıkları hiç olmadığı kadar çok yükseliyor, mevsimler değişiyor ve hava olayları her zamankinden daha şiddetli gerçekleşiyor. Küresel ısınmanın nedenlerini sayarken akla ilk gelen etkenler arasında fabrikalar ve otomobiller bulunuyor. Yapılan bir araştırma, bu kalıplaşmış etkenlerden çok daha fazlasının olduğunu, hiç düşünmediğimiz cihazların bile çok fazla karbondioksit salınımını yaparak doğayı kirlettiğini ortaya koydu.

mikrodalga fırın

Manchester Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, bir senelik süre baz alındığında Avrupa’daki mikrodalga fırınların 7 milyon otomobil kadar çok karbondioksit salınımı yaptığını buldu. Araştırma ölçeğini, yani tüm Avrupa’nın dahil edilmiş olmasını biraz fazla bulabilirsiniz ancak araştırmacılar her sene Avrupa’da 135 milyon mikrodalga fırının satıldığını, yani bu cihazların kullanımının her geçen gün arttığını da paylaştı. Bu hesaba göre 19 mikrodalga fırının yıl boyunca kullanılması, 1 otomobilin yıl boyunca kullanılması kadar çok karbondioksit salınımı yapıyor.

Bilim insanları bu gbi araştırmaların küresel ısınmanın gerçek nedenlerinin anlaşılmasına büyük katkı sunduğunu, yeni araştırmaların yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı.