Windows Phone

Microsoft Windows Phone Açıklamasıyla Gündem Oldu

Akıllı telefonlarda kullanılan 3 ana işletim sisteminden biri olan Windows Phone, son yıllarda adeta bir çöküş içerisine girdi. Yeni açıklanan raporlara göre kullanım oranı %2 altına düşen işletim sisteminin son bulması beklenirken Microsoft tarafından gelen son açıklama kullanıcıları şaşırttı. İşte detaylar.

Akıllı telefonlarda en çok kullanılan işletim sistemi Android işletim sistemi olarak biliniyor. Akıllı telefonların neredeyse %80’lik bölümünde kullanılan işletim sistemi oldukça işlevsel bir işletim sistemi olması ve açık kaynak kodlu güncellenen yapısı ile en çok kullanılan seri olarak biliniyor. Android işletim sisteminden sonra akıllı telefon dünyasında en çok kullanılan işletim sistemlerinde ikinci sırada ise iOS işletim sistemi geliyor.

Her iki seride de kullanım oranları oldukça yüksek. Bu iki işletim sisteminden sonra piyasada yer alan bir diğer akıllı telefon işletim sistemi ise Windows Phone olarak biliniyor. Fakat Windows Phone işletim sistemi için durum biraz farklı. Microsoft’un Nokia’nın kullanım hakkını almasıyla kendi adında çıkardığı akıllı telefonlarında kullanılan ve daha sonra büyük markaların birkaç modelinde de yer verilen Windows Phone işletim sistemi hem telefonların tutulmaması hem de işletim sisteminin diğer serilere göre çok yetersiz kalması nedeniyle bir türlü yaygınlaşamadı.

Bir dönem %5 oranlarına kadar çıksa da bir türlü yükselemeyen kullanım oranı şimdilerde %2’nin altına düşmüş durumda. İşin en kötü yanı ise bu düşüş sonrasında Windows Phone işletim sistemi için geliştirilen uygulama sayısı da oldukça sınırlandırıldı. Hatta büyük sosyal medya uygulamaları da dahil olmak üzere Windows Phone desteği neredeyse yok denecek seviyeye geldi. Durum böyle olunca Microsoft’un söz konusu işletim sistemini artık yavaş yavaş sonlandırmaya başlayacağı belirtilmişti. Fakat beklentileri boşa çıkaran bir açıklama yayınlandı.

Windows Phone

Microsoft Devam Kararı Aldı

Microsoft tarafından yapılan açıklamada Windows Phone işletim sistemine hala güvenildiği ve kullanım oranlarının artacağının düşünüldüğü için Windows Phone desteğine devam kararı alındığı açıklandı. Kararın açıklanmasından sonra firma gelecek planlarıyla ilgili de bazı bilgiler verdi. Windows Phone akıllı telefonları için verilen gelecek planlarına göre yeni seri Microsoft akıllı telefonlarında Windows Phone işletim sisteminin tamamen değiştirileceği belirtildi.

Yenilenmiş yüzü ile bir kez daha piyasaya girmesi beklenen Windows Phone işletim sisteminin nasıl değişiklikler barındıracağı konusunda ise henüz net bilgiler yer almıyor. Fakat yaşanan düşüşün sonrasında Microsoft’un akıllı telefon işletim sistemini yeniden yükseltebilecek mi yoksa bu süreç devam mı edecek göreceğiz. Eğer yeni atılımlarında da işletim sisteminin kullanım oranı artırılamayacak olursa bu kez Microsoft’un farklı bir adım atarak işletim sistemine desteğini de kesmesi bekleniyor.