meltdown spectre cpu exploit 2018 1

Meltdown ve Spectre açıklarından faydalanan zararlı yazılımların sayısı artıyor

Güvenlik araştırmacıları, Spectre ve Meltdown açıklarının ortaya çıkmasıyla birlikte bu açıklardan faydalanan zararlı yazılımların sayısının hızlı bir şekilde yükseldiğini keşfetti. Her geçen gün daha fazla kullanıcıyı hedef alan bu yazılımlar, yeni yamalar yayımlanana kadar kullanıcıları rahatsız etmeye devam edecek.

Piyasaya sürülen neredeyse her bilgisayar modelini etkileyen Spectre ve Meltdown açıklarının ortaya çıkmasıyla birlikte bu açıklardan faydalanan zararlı yazılımlar da tek tek bulunmaya başlandı. Bazı güvenlik araştırmacıları, Meltdown veya Spectre’yi kullanarak bilgisayarlara sızan zararlı yazılımları takip altına aldı. Yapılan incelemeler bu yazılımlardan etkilenen kişilerin sayısının yükseldiğini gösterirken, aynı zamanda yeni zararlı yazılımların da geliştirildiğini ortaya koydu.

Birkaç günde onlarca yeni zararlı yazılım keşfedildi

Spectre ve Meltdown açıklarından faydalanan zararlı yazılımları takip altına alan AV-TEST, 17 Ocak tarihinde 77 adet yazılım bulduklarını açıkladı. Bu sayı yalnızca 6 gün içerisinde, yani 23 Ocak tarihinde 119’a yükseldi. 31 Ocak’ta ise 139 adet zararlı yazılımın bulunduğu kaydedildi.

Meltdown ve Spectre

AV-TEST bu gibi yazılımların sayısının hızlı bir şekilde artmaya devam edeceğini, güvenlik güncellemelerinin daha da gecikmesi durumunda etkilenen kişi sayısının da buna bağlı olarak artacağını paylaştı.