Meizu, ultrason sensörlerle parmak izi okuyan teknoloji geliştirdi

Meizu, akıllı telefonlarda parmak izi okuyucusunun konumuyla ilgili sıra dışı bir patent aldı. Ultrason sensörlerin kullanıldığı patent, çerçeve üzerinden parmak izi okuyan akıllı telefonların üretilmesini sağlayacak.

Parmak izi okuyucusuna sahip akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte bu donanımın nerede bulunması gerektiği konusu gündeme geldi. İlk olarak Çinli akıllı telefon üreticisi Vivo tarafından geliştirilen bir teknoloji, parmak izi okuyucularının telefon ekranının altına yerleştirilmesini mümkün kıldı. Şu an bu teknolojiye sahip olan birkaç model mevcut, ancak sensörün ekran altına yerleştirilmesinde de bazı dezavantajlar var. Örneğin bu teknoloji yalnızca OLED ekrana sahip olan telefonlarda kullanılabiliyor çünkü ekrana gömülü sensör, LCD gibi arkadan ışık almayı gerektiren ekran türlerinin çalışmasını engelliyor. Yeni amiral gemilerinin neredeyse tümünde OLED ekran kullanıldığını görüyoruz, ancak sıradan sensörlerin giriş seviyesine kadar ulaştığını düşünürsek Vivo’nun teknolojisinin her telefona hitap etmediği söylenebilir.

Meizu, bu alandaki boşluğu görerek yeni ve oldukça sıra dışı bir patent aldı. Şirket, parmak izi okuyucusunun ekran çerçevesine yerleştirildiği bir sistem geliştirdi. Bu sistem, kullanıcı telefonu tuttuğu sırada ultrason sensörlerin etkinleşerek kullanıcının parmak izini belirlemesiyle çalışıyor. Çerçeve etrafında yer alan sensörler, parmak izinin belirlenmesinin ardından telefondaki okuyucuya kullanıcının kimliğiyle ilgili bilgi iletiyor ve buna bağlı olarak telefonun kilidi açılıyor. Ultrason sensörlerin resimdeki “H” ile belirtilen kısımlara yerleştirileceği biliniyor:

Meizu

Ultrason sensörler üzerine kurulu olmasından ötürü bu parmak izi okuma teknolojisinin gerçekten de sıra dışı olduğu söylenebilir. Sistemin ekran altına sensör yerleştirmekten daha ucuz olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

Meizu, patenti geçtiğimiz Kasım ayında almış. Bu teknolojiye sahip olan bir telefonun satışa sunulmasını dört gözle bekliyoruz.