Mavi Balina

Mavi Balina Oynayan ve İntihardan Vazgeçen Çocukların Söyledikleri

Gençleri tehdit eden ve intihar’a kadar sürükleyen Mavi Balina oyunu için soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan, bu konuda Google Türkiye ile iş birliğine gidildiğini belirtti. Bir yandan da oyunu oynayıp intihar etmekten vazgeçen çocukların ifadeleri de ortaya çıktı.


Devlet yetkililerince konuya el atılan durumda Mavi Balina oyunu, sadece ülkemizde 140’a yakın intihar vakası ile ilişkilendiriliyor. Yaşanan intiharlar sonucunda olaya yetkililerce el atıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan ise yaptığı açıklamada, çocukların ve gençlerin bu tür zararlı içeriklerden uzak tutulması için gerekenlerin yapıldığını; ayrıca bu tarz zararlı içeriklere yönlendiren reklamların da kaldırılması için de Google Türkiye ile iş birliğine gidildiğini belirtti.

Bu ayın başında Van’da gerçekleşen olayda, toplu intihara niyetlenen arkadaş grubundan birinin polisi aramasıyla müdahale edilen olayda Sevda E. dışındaki çocuklar kurtarılabilmişti ancak Sevda E. tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.

Çocukların Psikologda Vermiş Oldukları İfadeler

Psikolojik tedavi gören çocukların, psikologda vermiş oldukları ifadeler ortaya çıktı. Sevda E.’nin kuzeni Suna E., oyunun bağımlısı olacaklarını hiç düşünmediklerini ve Sevda’nın babasının vefat etmesi ile birlikte ölümden sonrasını merak ettiklerini belirtti. öncelikle  koluna ‘F57’ yazdını belirten kız, durumun arkadaşları tarafından fark edilmesi üzerine öğretmenine şikayet ettikleri, öğretmeninin ailesini okula çağırdığı ve bilgilendirmelerde bulunduğunu, sonrasında ise Sevda’nın yeniden kendisini ikna etmesiyle sürecin buraya geldiğini belirtti. Suna E., süreç içerisinde korkarak oyunu bıraktığını ancak Sevda’nın kızacağını düşündüğü için ona söylemediğini belirtti.

Sevda E.’nin sınıf arkadaşı Gülcan A. ise öğretmenlerinin uyarılarına rağmen oyuna devam ettiklerini, olayın yaşandığı gün ise amacının intihar değil diğerlerini engellemek olduğunu açıkladı. Gülcan A. yanlarında bulunan Berfin’le konuştuklarını ve Berfin’in de amacının intihar etmek olmadığını söylemesi üzerine yardım istemek için bir markete gittiklerini ve buradan polisi aradıklarını söyledi. Sevda E.’nin fazlasıyla kararlı olduğunu belirten Gülcan A., “Engellemeye çalıştık ama olmadı, Sevda’nın yolunu kestim sen atlarsan ben de atlarım deyince bana ‘hadi gel’ dedi.” şeklinde ifade verdi.

Berfin M.de Sevda’yı engellemeye çalıştığını ancak, Sevda’nın bir çok kez atlamaya çalıştığını söyledi. Berfin, yardım istemek için gittikleri esnada Sevda E.’nin atladığını söyledi.