Mars ve Ay internet hizmeti projesi
Mars ve Ay internet hizmeti projesi

Mars ve Ay internet hizmeti projesi ile gündemde

Mars ve Ay, son zamanlarda sıkça gündeme gelen iki cisim olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok uzay firması, bunun yanı sıra teknoloji firması da Ay ve Mars’ta koloni kurulması için çalışmalara devam ediyor. Mars ve Ay, koloni kurmak için oldukça uygun bir alana sahip.

Mars, yıllardır yeni yaşanabilir gezegen olarak bilim insanlarının gündemindeydi. Bu sıralar bu alanda yapılan çalışmalar bu hedefe daha da yaklaşıldığını gösteriyor. Dünya’nın uydusu olan Ay ise yaşanabilir diğer bir alan olarak dikkat çekiyor. Gelecekte bu iki alanda yeni yaşam alanları kurulmaya başlanabilir.

Mars ve Ay için internet hizmeti sunulabilir

Geçtiğimiz haftalarda Ay’da su bulunduğu ile ilgili bir açıklama yapıldı. Ay’da bulunan suyun büyük bir önemi var. Dünya’dan Ay’a su taşımak oldukça maliyetli bir işlem olduğu için Ay’da su bulunması burada yaşayanların rahatlıkla su miktarını karşılaması demek. Eğer ki yeterli miktarda su kaynağına ulaşılır ise Ay’da çalışma yapan astronotlar araştırmalarına sorunsuzca devam edecek.

Mars ve Ay internet hizmeti projesi ile gündemde
Mars ve Ay internet hizmeti projesi ile gündemde

Ay’da yaşam projesinin bir diğer detayı ise internet hizmetinin burada yer alması olacak. Ay’a baz istasyonu dikmeyi planlayan Nokia, bu konuda NASA ile çalışmalar gerçekleştiriyor. Ay’a dikilecek olan baz istasyonu sayesinde uydu ile Ay arasında bir bağlantı olacak. Buradaki insanlar Dünya ile hızlı bir şekilde iletişime geçebilecek. 4G destekli bir baz istasyonu olarak hizmet verecek bu proje, araştırmaların da hızlı bir şekilde Dünya’ya aktarılmasını sağlayacak. NASA, 2030 yılına kadar bu projeyi gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Bir diğer proje ise Mars’a yüksek hızda internetin sağlanması olarak yer alıyor. SpaceX firması, bilindiği üzere 2024 yılını hedefleyerek Mars’ta koloni kurmak ve bu gezegeni yaşanabilir hale getirmek istiyor. Bununla birlikte Dünya ile Mars arasında bağlantının sağlanması için yüksek hızlı internet hizmetinin de verilmesi ve aradaki bağın sağlanması amaçlanıyor. Çılgın projeler arasında yer alan bu proje, Mars’ta yaşayacak olan insanlar için çok önemli bir iletişim kaynağı olacak.