otopark, avm

Mahkeme Kararı: AVM Otoparkı Kara Yolu Olarak Kabul Edildi

Geçtiğimiz aylarda İzmir’de yaşanan bir trafik kazası sonrasında yaşanan olayın, mahkemeye taşınması ve mahkemece alınan emsal karar ile açıklığa kavuştu.


İzmir’de bir AVM’nin otoparkında yaşanan kazanın hasarının sigorta şirketi tarafından AVM’nin kara yolu olmadığını iddia ederek ödenmedi.

Kusurlu tarafın tespiti için Adli Tıp Kurumu’nu görevlendiren mahkeme, raporun çıkması ile şu şekilde karar verdi:

“Gerek Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gerekse Yargıtay kararları dikkate alındığında alışveriş merkezi otoparkı ve park yerlerinde meydana gelen kazalarda, Karayolları Trafik Kanunu’nun uygulanacağı hususunun kabul edildiği, bu haliyle meydana gelen kaza yönünden Karayolları Trafik Kanunu kapsamında değerlendirme yapılacağı tespit edilmiştir.”

Avukat Seyit Ahmet Akyüz, kara yoluyla bağlantısı olan her alanın Karayolları Trafik Kanunu’na tabi olduğunu belirterek şu şekilde konuştu.

“Bununla alakalı hasarlardan zorunlu trafik sigortacıları sorumludur. Hatta pek kimsenin bilmediği bir husus daha var, onu da belirtmekte fayda var. Sadece kara yolunda değil, arabalı vapur taşımacılığı yapan vapurların otoparklarında ve içlerinde dahi meydana gelen trafik kazalarında Karayolları Trafik Kanunu uygulanır. AVM otoparkları da dahil olmak üzere, hangi alanların trafik kanununa tabi olduğunu ve hangi alanlarda meydana gelen kazaların trafik kazası sayılabileceği konusunda, (bu karar) insanların bilmesi, bilinçlenmesi haklarına ulaşmalarında çok büyük fayda sağlayacaktır, hak mahrumiyetlerinin önüne geçecektir.”