Agrilaser lazer teknolojisi

Teknoloji, tarlayı da etkiledi: Çiftçiler korkuluk yerine lazer kullanmaya başladı

Hollandalı bir şirket tarafından geliştirilen lazer teknolojisi, tarlalarda korkuluklar yerine kullanılmaya başlandı.


Akıllı sulama sistemleri ve hasat takip sistemleri gibi yeniliklerin ardından teknoloji bir kez daha tarlaları değiştiriyor. Hollanda’da kurulan Bird Control Group isim şirket, korkulukların yerini alacak Agrilaser isimli lazer sistemlerinin kurulumuna başladı. İlk olarak ABD’deki yaban mersini ve ahududu üreticileri tarafından kullanılmaya başlanan sistem, NPR (National Public Radio) tarafından paylaşılan bir rapor ile diğer çiftlik sahiplerine tanıtıldı.

Lazerlere geçiş yapan çiftçilerden biri olan Justin Meduri, kuşların mahsullerini yemesinden bıktığını ve daha önceden çok daha akılalmaz yöntemlere başvurduğunu dile getirdi. Meduri, tarlasını davetsiz misafirlerden koruyabilmek adına bir şahin eğitmeni görevlendirmeyi bile denemiş. Ancak şahinlerin tarlayı koruması hem çok masraflıymış, hem de hedeflenen sonuçlar elde edilememiş.

https://youtu.be/L5fkixXNDVQ

Lazerlerin kullanıldığı sistem, şahinlerden farklı olarak tamamen otomatik şekilde çalışıyor. Bir ünitenin fiyatı 9500 dolar ve Meduri’nin söylediğine göre bugüne kadar kullandığı diğer tüm yöntemlerden çok daha etkili bir şekilde çalışıyor.

Tarlanın çevresindeki metal çubuklardan rastgele şekillerde yayılan lazerler, diğer yöntemlere kıyasla ucuz ve etkili olmasının yanı sıra oldukça güzel bir manzara da yaratıyor.

Uzmanlar tarafından paylaşılan bilgilere göre lazerler yalnızca kuşları korkutmakla kalmıyor, onlara birisinin saldırdığı hissini de yaşatıyor. Güçlü lazerler, elinde sopa olan birisi tarafından kovalanıyormuşçasına kanatlı dostlarımız üzerinde korku yaratabiliyor.

Lazer kullanımı sadece tarlayla sınırlı değil

Bu sistemlerin tarlaların yanı sıra birçok farklı alanda kullanılabileceği düşünülüyor. Petrol rafinerileri, depo alanları ve büyükbaş besleme alanların da kuşların sorun yarattığı biliniyor. Bu alanlar için özelleştirilmiş üniteler üretilebilir ve sistemlerin satış sayısı daha da artırılabilir.

Kaynak