berna sozen

Kök Hücre Kullanarak, Yapay Embriyo Üretimi İçin Son Noktaya Gelindi

Berna Sözen İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde kök hücrelerin yapay ortamda, bir anne rahmine gerek olmadan embriyo gelişiminin sağlanması konsunda çalışan ekibin baş araştırmacısı. Sözen yürüttüğü çalışmanın dünyada çığır açan çalışmalar arasına girdiğini belirtti.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi olan Berna Sözen, yürüttükleri bilimsel çalışmanın dünya çapında çığır açtığını belirtti. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde ki 17 kişilik ekibi ile yürüttüğü embiryo çalışmalarında kök hücreler ile yapay bir ortamda, anne rahmi olmadan bir embriyo gelişimini gösterdiklerini ifade etti.

Ekipte ki tek Türk bilim insanı olan Sözen, bu gelişmenin önemli bir buluş olarak nitelendirildiğini de ifadelerine eklerken: , ” Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) her yıl kendi bünyesinde olan bir dergiyi o yılın en önemli, bilimde çığır açan gelişmelerini derliyor. Bu sene de bizim çalışmamız bu listeye girdi. Dünya çığır açan bir çalışma oldu ve ilk olarak gösterildi. Genelde teknolojik ve fizik alanındaki çalışmalara öncelik veriliyor. Bu sene çıkan derlemede bizimki tıp alanındaki çalışmamız tek oldu.” dedi.

Gebeliklerde ki Kayıplar Engellenebilecek

Gebelikler de rahim içine yerleşen embiryo’nun direkt olarak gözlemlenemediğini belirten Sözen, gebeliğin ilk dönemlerinde yaşanan kayıpların uzun vade’de engellenebileceğini belirtti.

“Uzun vadeli hedefimiz, erken gebelik kayıplarını engelleyebilmek. Hatta çok ileri aşamalarda sadece kök hücre kullanılarak, yumurta ve sperme ihtiyaç duyulmaksızın bir embriyo gelişimini taklit edebilmek. Asıl çalışma grubu 5 kişilik ekipten oluşuyor. Ekipteki tek Türk benim, ama bilim tartışma ekibiyle 17 kişilik bir ekibiz. Çalışmalarımız fareler üzerinde devam ediyor, başarılı olundu. Çalışma İngiltere’de sürüyor. İnsana ilişkin çalışmalarımız için ülkenin yasal çerçeveleri gereği etik sınırları aşmamız gerekiyor. Gerekli başvurular yapıldı, kısa zaman içinde umarım insan çalışmalarına başlayacağız.”