Sagittarius A 1

Keio Üniversitesi Bilim Adamları Güneş’ten Yüz Bin Kat Büyük Orta Kara Delik Keşfetti!

Keio Üniversitesi (Japonya) bilim adamları tarafından, kara deliklerin kaynağını tanımlayabilecek büyük bir keşif e imza atıldı.

Güneş’ten 100 bin kat büyük orta kara delik keşfedildi. Keşfedilen kara deliğin fizik ve izafiyet teorileri özelinde somut verilere dayandırılması açısından önem taşımakta. Galaksinin göbeğinde bulunan kara deliğin; gerek büyüklüğü gerekse içerisinde ise büyük miktarda gaz bulutunun olması ile büyük kara deliklerin nasıl oluştuğu ile ilgili fikir vermesi açısından önemli olduğu ifade edilmekte.
Şu ana kadar orta kara delik keşf edilmemiş olması nedeni ile dev kara deliklerin oluşum kaynağı insanlar için hâlen bir sır olarak durmakta.

Keio Üniversitesi‘nden Tomoharu Oka‘nun ekibinin araştırma sonuçları Nature Astronomy dergisinde yer aldı. İlgili yazıda, Samanyolu ortasında, benzer yapılarda görülmemiş seyreklikde özellikler barındıran moleküler bulut bulunduğu belirtildi. Bahsedilen özellikler “yaklaşık 105 solar kütle boyutundaki görünmez, yoğun bir nesneden” kaynaklı “yer çekimsel enerji” ile açıklanabilir açıklamasında bulunurken; gizli obje için kullanılan verisel simülasyon sayesinde, keşfedilen cisim şu anda genişlemeyen yani yer çekimsel olarak daha fazla cismi içerisine çekmeyen, bir orta kara delik olarak açıklandı.

Keşif sonucunda ortaya çıkan oluşumun kara delik olduğunun kesinleşmesi ile samanyolu içerisinde Sagittarius A kara deliğinden sonra bulunan ilk kara delik olacak.