Kedisi İçin Yüz Tanıma Aracı Geliştirdi!

Wetransfer’de çalışan ve Hollanda’da yaşayan Arkaitz Garro, kedisi için kapıya bir yüz tanıma aracı yerleştirdi. bu sayede kedisi Bobis’in kapıya gelmesi ile yüz tanıma aracı Garro’ya anlık bildirim göndererek haber veriyor.

Garro böyle bir aracı kullanmasının nedenini şu şekilde açıklıyor:

“Karım ve ben birkaç yıl önce bu kediyi arka balkonumuzda gördük. Onun bir evi olup olmadığını bilmiyorduk. Bu nedenle ilk önce kediyle arkadaşlık kurduk ve onun birkaç fotoğrafını çekerek mahallede dağıttık. Kedinin birkaç ev ötede bir sahibi olduğunu öğrendik. Sahibi, onu bizimle paylaşmaktan mutluluk duyacağını belirtince kediyi seven iki ailesi oldu. Bu nedenle kedi bizim eve belli zamanlarda geliyor. Biz de bir kedi kapısına sahip olmadığımız için onun etrafta olduğu zamanları bilmek ve arka kapıyı onun için açabilmek istiyorduk.”

Bunun üzerine Garro, çalışmaya başlayarak Kediyi tanıyacak bir araç üretmeye başlayıp, kameranın hareket algılama ve görsel tanıma gibi yapay zeka yetilerini bulundurmasına da dikkat etti. Bu şekilde yapay zekaya sahip araç, kedisi dışarıda olduğunda onu tanıyıp, Garro’ya kapıyı açması için mesaj atmasını sağladı.

Yüz Tanıma kedi

Ürettiği Aracı kullanan Garo yazılımın çalışma prensibini de şu cümlelerle açıklıyor:

Araç, hareketi algıladığında çektiği fotoğrafı tanıma yazılımına yolluyor. Bu yazılım, kedinin önceki fotoğraflarını kontrol ederek kedinin kimliğini doğruluyor.
Kedi’nin Bobis olduğunu anlayan yazılım, Garro’nun telefonuna anlık bildirim gönderiyor.

Sizde bu yol ile aracı kurmak isterseniz Raspberry Pi mini bilgisayarını bir kamera modülüne yerleştiren yazılım, bu modüle hareket algılama kazandırmak için motioneyeos kullanıldı.

Yüz tanıma tarafında ise Amazon Rekognition faydalandı. Bildirimler de Slack üzerinden alınıyor.