katil robotlar

“Katil robotlar, onları üretecek kadar aptalsak sorun yaratacaktır”

Oxford Üniversitesi’nden Nigel Shadbolt, katil robotların üretilme olasılığı ve insanlığın üretimdeki rolü üzerine fikirlerini dile getirdi.


Her geçen gün biraz daha gelişme kaydeden yapay zeka teknolojisi, tahminlere göre yalnızca birkaç sene içerisinde insana benzer düşünme yeteneği olan robotların üretilebilmesini mümkün kılacak. Bu teknolojinin gelişmesini herkes farklı bir şekilde değerlendiriyor. Bazıları yapay zeka sayesinde bilimde çığır açacağımızı düşünüyor, bazıları bu teknolojinin insanlığın sonunu getireceğinden emin ve bazıları da yapay zekanın hiçbir zaman insan kadar gelişemeyeceğini, bir çeşit eksikliğin bulunacağına inanıyor. Bu ihtimallerden en kötüsü, yani yapay zekanın insanlığı sonlandırması, bazı bilim insanlarına göre asla gerçekleşmeyecek bir senaryo. Bu şekilde düşünen biri kişi de Oxford Üniversitesi’nde görevli Sir Nigel Shadbolt.

katil robotlar

Tanınmış bir bilgisayar bilimcisi olan Sir Shadbolt, insanlığın sonunu getirecek  yapay zekalı katil robotların üretilmeyeceğine inanıyor, ancak açık bir kapı da bırakıyor. Sir Shadbolt, yalnızca çok salak olan kişilerin böyle bir teknolojiye öldürme yetisi vereceğini ve yönetim döngüsünden insanın etkeninin kaldıracağını söyledi.

Bilim insanı, insanların katil robot üretmek gibi tehlikeli bir işe girişmeyeceğine inanmasının yanı sıra yapay zekanın ekonomiye büyük katkı sağlayacağını düşünüyor. Elbette bilim insanının bu konudaki görüşleri de oldukça önemli, çünkü bu da uzmanların görüş ayrılığı yaşadığı, son derece hassas ve birçok bilinmez içeren konulardan birisi.

Kaynak