Kanser aşısı

Kanserli hücrelerin öldürülmesi için vücudu uyaran virüs keşfedildi!

Bilim insanları, kanserli hücrelerin öldürülmesi adına vücudun bağışıklık sistemini harekete geçiren ve bazı kanser hücrelerini kendi başına öldüren bir virüs keşfettiklerini duyurdu. Virüsün kanser aşısı yapımında kullanılabileceği konusunda tahminler var.

İnsanlığın karşılaştığı en büyük ve en zorlu hastalık olarak nitelendirilen kanser, teknolojimizin gelişmesiyle birçok hastalığa çare bulduğumuz bu dönemde bile milyonlarca kişinin aramızdan ayrılmasına neden oluyor. Bilim insanları, kendi vücut hücrelerimizin bizle savaştığı bu hastalığa bir tedavi bulabilmek için yıllardır çalışıyor. UC San Francisco’da görevli olan araştırmacılar, sonunda bu hastalığa bir çare bulmuş olabileceklerini duyurdu.

Bilim insanları, kanserli hücrelerin yok edilmesi için bağışıklık sistemine uyarıda bulunan bir virüs bulduklarını duyurdu. Kanserli hücrelere karşı savaşan onkolitik virüslerden birisi olan yeni virüs, bunlardan farklı olarak kanserli alanın dışına uygulanabiliyor.

Aslında kanserli hücreleri öldüren virüslerin varlığı bir süredir biliniyor ve bazı hastalıklarda tedavi yöntemine dahil ediliyor. Ancak virüsler, yapılarından ötürü yalnızca tümöre enjekte edilebiliyor. Bu da birçok kanser hastasının tedavi yönteminden faydalanamamasına neden oluyor. Bilim insanları yeni keşfedilen virüsün vücuda nereden giriş yaptığının önemli olmadığını, bu nedenle türünün tek örneği olduğunu ve aşı olarak kullanılabileceğini vurguladı.

Kanser aşısı

Virüs, kanser hastalarına nasıl yardımcı olacak?

Virüs, her onkolitik virüsün yaptığı gibi kanserli hücrelerin yok edilmesinde kullanılıyor ancak asıl amacı bu değil. Yapısından ötürü kanserli hücreleri hedef alan virüs, aynı zamanda bağışıklık sistemini kanserli hücrelerin varlığına karşı uyarıyor ve kanserli hücrelere kan akışını durduran proteinlerden yüksek miktarda üretilmesini sağlıyor. İlk çalışmalar, virüsün bu sırada vücuda zarar vermediğini ortaya koydu.

Virüsün kullanılmasından ve hatta kansere karşı aşının üretilmesinden önce onkolitik virüslerin kanserli hücreyi nasıl yok ettiğini daha iyi anlamamız gerekiyor. Daha önceki çalışmalarda bir farenin vücuduna onkolitik virüs enjekte edilmişti, ancak bu virüs yalnızca kanserli hücreye değil, aynı zamanda kan damarlarına da zarar vermişti. Bu gibi etkiler yeni keşfedilen virüste gözlemlenmedi ve bundan ötürü farklı olduğu, bir aşı geliştirmekte kullanılabileceği düşünülüyor.