K2 Dağı

K2 Dağı’ndan Kayakla İnmeyi Başaran İlk Kişi Oldu

Pakistan ile Çin Halk Cumhuriyeti sınırı üzerinde bulunan K2 dağı dünyanın en yüksek 2. dağıdır. Yüksekliği 8611 metre olup Everest’ten sonra dünyanın en yüksek 2. dağıdır. Dağın  diğer adı da “Godwin Austin”dir. Zorluk açısından ise birinci sıradadır. Bu nedenle zirvesi de dağcılar için “kutsal zirve” olarak adlandırılır. Godwin Austin’e çıkmaya çalışan her 4 kişiden birisi orada yaşamını yitirmiştir. Bu zorluk derecesinde olan K2’den 30 yaşındaki Polonyalı dağcı Andrzej Bargiel, K2 Dağı’ndan başarıyla inen ilk kişi olmayı başardı.

Geçtiğimiz yıl Polonyalı Andrzej Bargiel, zirveye ulaşmıştı ancak kötü hava koşulları nedeniyle kayakla inişini gerçekleştirememişti. geçtiğimiz ay tekrar deneme gerçekleştiren  Bargiel, bu kez başarılı oldu.Böylelikle tarihe dünyanın en yüksek ikinci zirvesinden kayakla inen ilk kişi olarak adını yazdırmış oldu.

30 yaşındaki Bargiel, başarıya ulaşmak için dağda tam olarak bir ay geçirip planlar hazırlayan kayakçı, sabah saat 4’te, K2’nin yüksek sırtlarındaki kamptan dağların zirvesine kadar kayaklarıyla tek başına tırmandı. Zirveye saat 11:30’da ulaştı ve bu esnada dağcıların yüksek irtifalarda nefes almalarını kolaylaştıran oksijen tüpünü de yanına almadığı belirtildi.

Zirveye ulaşan Bargiel, inişini 8 saat sürede tamamladı. Deniz seviyesinin 8.000 metresinde kötü hava şartlarından dolayı bir saat beklemek zorunda kaldı. Bargiel, akşam saat 7:30’da ana kampa ulaşarak, 3,600 metrelik inişini başarıyla gerçekleştirdi.

Bargiel sponsoru Redbull’a yaptığı açıklamada, “K2 zirvesinden çıkıp güvenli bir şekilde üsse dönmeyi başardığım için çok mutluyum. Pazar günü sabah saat 4’de K2’ye tırmanmaya başladım. Hava güzeldi, ama ulaştığımda bazı problemler çıktı ve biraz bekleme sonrasında aşağı kayağı başladı. Çok bulutluydu ve bir noktada temizlenmesi için beklemek zorunda kaldım” ifadelerine yer verdi.