b drones b 20160105 1
Allen Wu , drone, DJI Japan General Manager, at Odaiba office on Dec. 18, 2015. Hodo-bu Nagata interview. YOSHIAKI MIURA PHOTO

Japon şirketler çalışanlarını “zorla eve göndermek” için drone’ları kullanacak

Japonya’daki şirketler, fazla mesai yapan çalışanlarını eve göndermek için drone’ları kullanacak. Drone’lardan eve gitme vaktinin geldiğini gösteren, rahatsız edici müzik çalınacak.

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Japonya’da çalışma kavramı ilginç bir yönde şekillendi ve fazla çalışmak halk arasında son derece yaygınlaştı. Kulağa hoş gelmesine rağmen çalışanların sağlıklarını, psikolojilerini oldukça kötü yönde etkileyebilecek şekilde artan bu bitmek tükenmek bilmeyen çalışma aşkı, Japonya’daki şirketler için büyük bir sorun olmaya başladı. Çalışanlarının saatlerce çalışarak kendilerine zarar vermesini önlemeye çalışan şirketler, son derece garip olan yeni bir yönteme başvurmakta karar kıldılar: Drone’lardan müzik çalmak.

Çalışma ortamları için güvenlik ve temizlik hizmetleri sunan Taisei ve telekomünikasyon şirketi NTT tarafından geliştirilen bu teknik, drone’lar yardımıyla ofiste uzun süre kalan çalışanların eve gitmesini sağlayacak. Drone’lar, işten çıkış saati geldiğinde çalışanların bulunduğu konumda Auld Lang Syneisimli şarkıyı çalacak ve çalışanlara gitme vaktinin geldiğini haber verecek. Bu şarkı Japonya’da bulunan birçok alışveriş merkezinde mağazaların kapandığını belirtmek amacıyla kullanılıyor ve anlamı Japonlar tarafından biliniyor.

Drone In Office 1

Drone’ların üzerinde bulunan kamera sistemi, şarkıya aldırış etmeden ofisi terk etmeyen çalışanların izlenebilmesine ve kayıt altına alınmasına yardımcı olacak. Tekniği geliştiren şirketler, eve gitmeyi reddeden çalışanları şarkıyı kullanarak rahatsız edebileceklerini, yani zorla eve gönderebileceklerini de söylüyor.

Drone’lar yararlı olmayabilir

Drone’lar nedeniyle işlerini yarıda bırakmak zorunda kalan çalışanlar, bazı bilim insanlarının söylediğine göre işlerini evine götürerek çalışmaya devam edebilir. Bu nedenle drone kullanmanın çalışanların zararına olabileceği de iddia ediliyor.