DNk0n7QVQAAYk1N 1

İşte Vikipedi’nin “Dark Web sürümü”

Vikipedi’nin erişime yasaklı olan bölgelerde de kullanılabilmesini sağlayan yeni sürüm, siteyi ziyaret edenlere üst düzey güvenlik sunacak.

Eski Facebook güvenlik mühendisi Alec Muffett, Vikipedi’nin bugün bile engelli bulunduğu ülkemize yardımcı olacak bir proje üzerinde çalıştığını duyurdu. Muffett’ın “Vikipedi’nin Dark Web’i” olarak isimlendirdiği bu proje, dünyanın hangi konumundan olursa olsun siteyi ziyaret eden kullanıcılara gizlilik sağlıyor.

Tor browser üzerinden erişilebilen bu Vikipedi sürümü, siteyi ziyaret eden kişilerin hiçbir şekilde takip edilememesini amaçlıyor. Normal koşullarda Tor browser yardımıyla Vikipedi’ye ulaşmak mümkün, ancak siteye giriş yapıldığında gizli Tor bağlantısı devre dışı kalıyor ve kullanıcının internet faaliyetleri görüntülenebiliyor. Sitenin tam gizlilikle ziyaret edilebilmesini mümkün kılan Muffett “Bunu yapıyorum, çünkü buna değer.” sözleriyle yaptığı şeyin önemini vurguladı.

DBipdh7WAAA5zHX

Muffett’ın projesi şu anda Vikipedi’den bağımsız  olarak yürütülüyor. Barındırdığı bilgilerin daha fazla kişiye ulaşabilmesi adına ülkemizdeki ve diğer ülkelerdeki engellemelerin kaldırılmasını talep eden Vikipedi, öyle tahmin ediliyor ki Muffett’ın projesine destek olacaktır.