Telegram

İran’daki protestoları durdurmak için internet kesildi!

İran’daki küçük çaplı gösteriler kısa sürede büyük kitlelere yayılarak hükümet için tehdit oluşturan bir düzeye ulaştı. İran, gösterileri kontrol altına alabilmek adına ülkedeki internet bağlantısını kesti ve Telegram’ı tehdit etti.

İran’da hükümet karşıtı gösteriler üç gündür devam ediyor ve giderek yayılıyor. Önce birkaç bölgede başlayan gösteriler, kısa sürede daha fazla kişinin katılımıyla yayıldı ve tüm ülkeyi etkisi altına aldı. Gösterileri durdurma konusunda başarısız olan hükümet, çareyi internet bağlantısına müdahale etmekte buldu.

Ülkenin internet bağlantısı kesildi ve İran’da son derece yaygın olarak kullanılan Telegram, hükümet baskısıyla kullanıcıların bulunduğu kanalları kapatmaya başladı. Bu kanalların gösterileri organize etmek amacıyla kullanıldığını söyleyen hükümet, iddialara göre ülkede 40 milyon kullanıcısı bulunan Telegram’ı da İran’da yasaklamakla tehdit etti.

İran'dan bir kare

İran seçimlerinde de internet kesilmişti

Aynı olay 2009 senesinde, seçimlerden sonra gösterilerin başlamasıyla da yaşanmıştı. Gösterileri sonlandırmakta güçlük çeken hükümet, tüm ülkenin internet bağlantısına müdahale etmişti. Bakalım bu sefer gösteriler nasıl sonuçlanacak.