iOS 12 Güncellemesi İle Gelen Tüm Yenilikler

Büyük bir merakla beklenen iOS 12, bir çok geliştirme ve yenilikle nihayet kullanıma sunuldu. iOS 12 Güncellemesi İle gelen tüm yenilikler.


Apple, yeni iPhone’ları tanıttığı lansman sonrasında, iOS işletim sisteminin son sürümü olan  iOS 12’yi kullanıcılara sundu. Apple’ın yeni işletim sisteminin tüm özelliklerine bakalım.

Performans İyileştirmeleri

iOS 12 ile birlikte iPhone 5S ve sonrası tüm cihazlarda performans eşitlemeleri yapıldı. Artık kamerayı açmak istediğimizde %70, klavyede yazı yazarken ise %50 daha hızlı tepki alınacak. Bunun yanında telefonumuz yoğun kullanım esnasında uygulamaları iki kat daha hızlı çalıştırabilecek.

Fotoğraflar için gelen yeniliklerden biri görüntü düzenlemesi için RAW desteğinin gelmiş olması. Ayrıca bir fotoğraf bulmak için bazı ‘anahtar kelimeler’ kullanıp, konum ve etkinliklere göre aranabiliyor. Yeni eklenen ‘Sizin İçin’ sekmesinde bulunan tüm fotoğrafları, fotoğraflarda bulunan kişilerle doğrudan paylaşma özelliği de getirildi.

Facetime

Facetime’da 32 kişiyle aynı anda görüntülü ve sesli görüşme yapılabilir durumda. Görüşme esnasında konuşan kişinin görüntüsünün otomatik olarak büyümesi ise getirilen en büyük yenilik.

Memoji, Animoji ve Kamera efektleri

Mesajlar ve Facetime uygulamalarında artık kendi karakterinizi yaratabilmeniz için bir Memoji özelliği bulunuyor. Animojilere eklenen 4 yeni karakter bulunuyor. koala, kaplan, hayaletler ve T.rex. Bu animoji ve memoji karakterinin yanında bir de filtreler, animasyonlu metin efektleri, eğlenceli çıkartmalar gibi pek çok seçeneği kullanarak videolar ve fotoğraflar üretebilirler.

Kamera

Kamerada portre modunda yapılan geliştirmeler sayesinde çekilen fotoğraflarda bulanık alan ile netlenen nesne arasındaki ince detaylar daha iyi korunacak.

Ekran Süresi

Yeni ekran süresi yeniliği ile hangi uygulamada ne kadar zaman geçirdiğinizi kontrol edebilirsiniz. Bu özellik sayesinde bir uygulamayı kullanırken kaç bildirim aldığımız gibi detaylı bilgilere de sahip olacağız. Böylelikle bu özellik sayesinde ebeveynler çocuklarının iPad ve iPhone kullanım sürelerini sınırlandırabilecek.

Rahatsız Etme

Rahatsız Etme özelliğine gelen yenilikler ile birlikte iOS 12 de çok daha fazla özelleştirme yapmak mümkün. Artık bulunduğunuz konuma, etkinliğe ya da belirlediğiniz süreye göre Rahatsız Etme’yi düzenleyebilir. Süre bittiğinde ya da belirlediğiniz konum veya etkinlikten ayrıldığınızda ise bildirimler otomatik olarak gösterilmesini sağlayabilirsiniz.

Siri

40 yeni dil seçeneğinin gelitirildiği “Siri Kestirmeleri” adı verilen yeni kısayollar ile gün içerisinde kilit ekranına pek çok öneri düşüyor.  Bu kestirmeleri, en çok yapılan aktivitelere göre özelleştirmek ve sesle kontrol edilebilmekte.

ARKit 2

ARKit 2 sayesinde aynı anda birden fazla kişi aynı artırılmış gerçeklik deneyimini yaşayabiliyor.

Gizlilik ve Güvenlik

Özel bilgilerin toplanmasının engellendiği Safari’de Geliştirilmiş Akıllı İzleme Önleme özelliği sayesinde artık web sayfalarındaki Paylaş düğmeleri ve yorum araç takımları kullanıcının izni olmadan adımları izleyemeyecek.