iOS 10.3.1'e geri dönme

iOS 10.3.2’den iOS 10.3.1’e Nasıl Geri Döneriz?

Apple’ın iOS işletim sistemi için geçtiğimiz hafta içerisinde yeni bir sürüm yayınlandığının haberlerini yapmıştık. Yayınlanan son haberle beraber iOS 10.3.2 final sürümü kullanıma girmiş oldu. Apple’ın yeni seri işletim sistemi sürümünün yayınlanmasının ardından şok bir haberde ortaya çıktı. Güvenlik uzmanları tarafından yapılan açıklamalarla beraber ortaya çıkan gerçeklere göre iOS 10.3.1 sürümünde ciddi açıklar bulunuyordu.

Yeni sürümle beraber öncelikle bu açıklar giderildi. Fakat bu açıklar nedeniyle yeni bir iddia daha gündeme geldi. İddialara göre açıklar sayesinde bir süre sonra iOS 10.3.1 için Jailbreak yayını yapılacak. Hal böyle olunca kullanıcılar imzalamalar kapanmadan önce iOS 10.3.1 sürümüne nasıl geri döneceklerini merak etmeye başladı. Aslında sistem geri dönüşlerini daha önceki konularımızda ele aldık fakat iOS 10.3.2 sürümü için bir kez daha açıklamamız gerekiyor.

iOS 10.3.1 Sürümüne Geri Dönmek

Eğer yeni güncelleme iOS 10.3.2 sürümüne yükseltme yaptıysanız ve iOS 10.3.1 için gelecek jailbreak serisini beklemek istiyorsanız geri dönüş yapmak için yapmanız gerekenler şöyle;

  • İlk olarak “me” adresine girmeniz gerekecek. Buradan kullandığınız cihazınıza göre iOS 10.3.1 dosyalarını indirmeniz gerekiyor. Mesela iPhone 6 kullanıyorsanız buna uygun dosyaları indirmeniz gerekli.
  • Şimdi ise öncelikle iPhone telefonunuzu bilgisayarınıza bağlamanız gerekiyor. Bağlantıdan sonra ise iTunes uygulamasını açmanız gerekiyor.
  • Ardından iPhone telefonunuzu DFU moduna geçirmeniz gerekiyor. Bildiğiniz gibi yeni iPhone serilerinde DFU moduna geçiş sistemi değişti. Bu noktada nasıl geçiş yapacağınızı bilmiyorsanız bu bağlantıda yer alan yazımızı da okuyabilirsiniz.
  • Telefonunuzu kurtarma modu olarak bilinen DFU moduna aldıktan sonra iTunes uygulaması üzerinde bir uyarı görüntülenecek.
  • Kurtarma modunda iPad ya da iPhone bulundu uyarısı ekranından bilgisayarınızın “shift” tuşuna basılı tutup ardından ise ekran üzerinden “geri yükle” sekmesine basmanız gerekiyor. Bu işlem sonrasında telefonumuza uyumlu olarak indirdiğimiz iOS 10.3.1 sürümünü programa gösteriyoruz.
  • Daha sonra dönüş tamamlanmış olacak. Fakat bu işlemden önce bilmeniz gereken bazı noktalar var bu noktalardan bahsedelim.

ÖNEMLİ NOT: Özellikle iOS 10.3.1 Jailbreak sürümü haberlerinin gelmesinin ardından bir anda iOS 10.3.2 sürümünden eski sürüme nasıl dönüş yapılacağı merak konusu oldu. Dönüş işlemini aktardık fakat dönüş yapmadan önce bilmeniz gerekenler var. Bir kere iOS 10.3.2 sürümünde yedek almanız bir şey ifade etmiyor. Çünkü iOS 10.3.2 sürümünde alınan yedekler sadece bu ve üstü sürümlerde çalışmakta.

Daha eski sürümlere geçmek ne yazık ki bu yolla mümkün değil çünkü Apple eski sürümler için çoktan imza yetkisini kapatmış durumda. Son olarak bu işlemi iOS 10.3.1 imzasının kapanmamasından önce yapabildiğinizi belirtelim. Bunun dışında imzalar kapanırsa bu yöntemde işe yaramayacaktır. İmzanın ne zaman kapatılacağı konusunda ise bir bilgi yok.