fakenews istock 640231462 72dpi 1

İnternet haberlerinde “Güven Simgesi” dönemi başladı

Google ve Facebook’un da dahil olduğu birkaç şirket internette sahte haberlerin yayılmasını engellemek amacıyla Güven Simgesi kullanımına başlıyor. Detaylar haberimizde.

Bilgi ve iletişim çağında yaşıyoruz. Yalnızca saniyeler içerisinde son derece önemli bilgilere ulaşabiliyor, istediğimizi öğrenebiliyoruz ve tüm bunları internete borçluyuz. Ancak internetin yaygınlaşması ve bilgi paylaşımının artmasıyla birlikte elde edilen bilgilerin doğruluğunu belirlemek hiç olmadığı kadar büyük bir sorun haline geldi.

Bir süredir bu soruna çözüm bulmak adına çalışmalar yürüten büyük şirketler, belirleyici bir simgenin kullanımıyla doğru haberleri diğerlerinden ayırmaya karar verdi. Google, Facebook, Twitter ve Bing bugünden başlayarak doğruluğu onaylanan haberleri “Güven Simgesi” (Trust Indicators ) olarak isimlendirilen bir simgeyle işaretleyecek. The Trust Project partnerliği çerçevesinde uygulamaya koyulacak sistem, gerekli olduğu durumlarda haber okuyucularına ek bilgiler sunacak ve haberin kaynağından bahsedecek.

dims

Tüm şirketler yeni sistemi yaygınlaştırmak için çalışmalara başladı. Facebook küçük bir deneme grubu için Güven Simgesi’ni kullanıma sundu. Google ise bu simgeyi platformuna oturtabilmenin bir yolunu arıyor. Yakın tarihte sistemin yaygınlaşacağı belirtildi.