Kanser hayvanlar

İnsanlar, doğada yaşayan hayvanlarda kanser oluşmasına neden olabiliyor!

Yapılan araştırmalar, insan aktivitelerinden kaynaklı olarak doğal ortamda yaşayan hayvanların kansere yakalanabildiğini ortaya koydu.


Sigara, düzensiz beslenme, çevre kirliliği ve daha birçok etken kansere yakalanma riskimizi büyük ölçüde yükseltiyor. Yapılan tüm araştırmalar, tercihlerimizden ve çevresel etkenlerden kaynaklı olarak kansere yakalanabileceğimizi gösteriyor. Peki, bizi olumsuz etkileyen etkenlerin hayvanlar üzerinde bir etkisi var mı dersiniz?

Arizona State University’de görevli olan bilim insanları, merak edilen bu sorunun cevabının “Evet” olduğunu keşfetti. Nature Ecology & Evolution’da yayımlanan araştırma, insanların doğal yaşam ortamını kendi çıkarı doğrultusunda şekillendirmesiyle hayvanlarda kansere neden olabildiğini ortaya koydu.

Kanser hayvanlar

Araştırma ekibinin lideri olan Tuul Sepp, hayvanlarda kanser oluşmasına neden olmamızın, kansere neden olan virüslere benzediğinden bahsetti. Bilim insanı “Bazı virüs türlerinin bulunduğu ortamı değiştirerek insanlarda kansere neden olabildiğini biliyoruz. İnsanlar için de aynı durum geçerli. Bulunduğu ortamı değiştiren insanlar, hayvanlarda kanser oluşmasına neden olabiliyor.” dedi.

Ekip, bu konunun göz ardı edildiğini ancak doğal ortamında yaşayan hayvanların birçoğunun kanser riski altında olduğuna dikkat çekti. Özellikle insanlarla aynı yiyecek kaynağını paylaşan ve gece-gündüz değişimine göre hormon salgılayan hayvanların etkilendiği düşünülüyor. Araştırmacılar, bir an önce hayvanların incelenmesi ve kanserli hayvan oranının belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak