tardigrada 1

İnsan Ömürünü Uzatmak İçin Ölümsüz Canlının Sırrını Çözmeye Çalışıyorlar

Fatmanur Boylu’nun Haberturk’de ki haberine göre “su ayısı tardigrada” lar Tüm canlı türleri yok olsa da 10 milyar yıl neslini devam ettirebilecek.

1.5 milimetre uzunluğunda olan ve 10 türü Türkiye kökenli, 6 türü ise endemik olan tardigradaların hayatta kalma becerisini incelemeye alan Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındağ ve ekibi projeyi yürütüyor.

Prof. Dr. Altındağ’ın, su ayısı tardigradaların moleküler inceleme ve DNA analizine tabi tutacakları projenin amacını şöyle anlattı:
“Bu, uzun soluklu ve titiz bir çalışma. Düzce ve Zonguldak’ta incelemeler yapılıyor. Tardigradaların nasıl bu kadar dayanıklı olduklarını araştırıyoruz. Araştırmalar sonucunda bu genler insan genine aktarılabilir ve insan ömrü uzatılabilir. Hedef, insan ömrünü uzatmak. NASA su ayılarını uzaya gönderdi. Uzaydaki koşullara rağmen hayatta kaldıkları görüldü. Dahası dişilerden bazılarının uzayda yumurtladığı ve yeni doğanların sağlıklı olduğu belirlendi. Su ayısının doğum sonrasında sahip olduğu hücre sayısı hayatları boyunca sabit kalıyor.”

Tardigrada ile ilgili olarak şu videoyu izleyebilirsiniz.