IMEI Nasıl Öğrenilir, IMEI Nedir ve Ne İşe Yarar ?

Telefonunuza ait olan imei numarasını öğrenmek için arama ekranına *#06# yazmanız yeterli. Bu 15 haneli kod cihazınızın imei numarasıdır. imei hakkında tüm detaylı bilgileri merak edenler için makalemizi okuyabilirsiniz.


Her mobil cihaz için benzersiz bir sayısal tanımlayıcı olan The International Mobile Equipment Identity (Uluslararası Mobil Cihaz Kimliği) IMEI sayesinde her bir aygıtı birbirinden ayırılması sağlanır. Standart bir imei numarası 15 haneden oluşmakta ve 14 haneden oluşan imei numarasının 15. hanesi denetleme için kullanılmaktadır.

IMEI, 2004 yılından bu yana AA-BBBBBB-CCCCCC-D biçiminde görünür. A ve B etiketli bölümler, TAC (Type Allocation Code/Tür Ayırma Kodu) olarak bilinir. IMEI’nin TAC kısmı, aygıtın üreticisini ve modelini tanımlar. Örneğin, Google Pixel TAC kodu 35-161508, iPhone 6s Plus TAC kodu ise 35-332907’dir. Bazı modellerde revizyona, üretim yerine ve diğer faktörlere bağlı olarak birden fazla TAC bulunabilir. Örneğin iPhone 5C’de beş farklı TAC kodu vardır.

Altı haneli C basamağı, cihazınızın benzersiz seri numarasını temsil eder ve bu kısım telefon üreticisi tarafından tanımlanır. IMEI’nin D kısmı, IMEI’nin Tahsis ve Onay Kurallarını karşılayan bir kontrol basamağıdır. Yanlış IMEI’lerin kaydedilmesini önlemek için kontrol hanesi ambalaj üzerinde görüntülenir, ancak belgelenen IMEI’nın bir parçasını oluşturmaz.

IMEI Öğrenme

Cihazınızın imei numarasını öğrenmek için farklı yollar izleyebilirsiniz. İlki yazımızın başında belirttiğimiz gibi arama ekranına *#06# yazmaktır. Bu kodu arama ekranına yazdığınız zaman ekrana imei numaranızı gösteren bir pencere açılacaktır.

imei k

iOS ve Android cihazların imei numarasını Ayarlar bölümünden öğrenebilirsiniz. iOS’da Ayarlar > Genel > Hakkında bölümünden imei numaranızı öğrenebilirsiniz. Android’de farklılık olsa da genel olarak Ayarlar > Cihaz Hakkında > Durum > IMEI Bilgisiyolunu izleyebilirsiniz.

Bunun dışında eğer cihazınız açılmıyorsa, telefonun bataryası altında veya birçok cihazın arka kapağında imei numarası yazmaktadır.

IMEI Ne İşe Yarar ?

IMEI numarası, bir nevi araçlardaki şaşe numarası gibidir. Eğer telefonunuz çalınırsa IMEI numaranızdan cihazınızı bulabilir veya cihazınızı kullanıma kapatabilirsiniz. Bunun için imei numaranızı yazıp bir yerde saklamanız önemlidir. Ayrıca yasadışı olarak imei numaraları klonlanabilmektedir. Bundan dolayı imei numaranızı kimseyle paylaşmayın ve çevrimiçi ortamlarda paylaşmamanızı öneririz.