Huawei’ye Avustralya’dan Yasak Geldi!

ABD-Çin arasındaki ticaret konusunda ki sorunlar devam ederken, Avustralya Hükümeti, ülkesindeki operatörlerin Huawei ve ZTE’den 5G teknolojisini alması konusunda yasak getirdi.


Göreve yeni gelen Başkan Scott Morrison, Eylül 2018’den itibaren geçerli olacak şekilde, operatörlerin bazı kaynaklardan mal almasına kısıtlama getirileceğini açıklamıştı.

Çarşamba günü Huawei’nin Twitter hesabından paylaşılan Tweette, Huawei’nin Avustralya’ya 15 yıldır hizmet verdiği bildirildi.

Mayıs ayında ZTE, ABD’deki işlemlerini belli bir süreliğine durdurmuş, ancak Çin ile ABD arasındaki konuşmalar sonuç vermeyince mallarını satamaz hale gelmişti.

Tüm hikaye ise bu kadar değil. Geçen sene Avustralya’nın ithalatlarının yüzde otuzu Çin’e idi. Yani olay sadece Amerika ile alakalı değil; Avustralya’nın iç içlerindeki problemler de bu yasağı beraberinde getirdi. Çünkü yetkililer, Çin’in 5G teknolojisini casusluk amaçlı kullanabileceklerini düşünüyorlar.

Alınan bu karada ABD’nin de etkisinin büyük olduğu söylenebilir, bu durumun Avustralya-Çin ilişkilerini gelecekte nasıl etkileyeceği beraberce göreceğiz.