Sağlıklı diyetlerin vazgeçilmezi hindistan cevizi yağı, aslında tam bir zehirmiş!

Beslenme uzmanları, birçok diyette kullanılan ve sağlıklı olduğu düşünülen hindistan cevizi yağı hakkında açıklamalarda bulundu.


Fazla kilolarından kurtulmak veya daha sağlıklı bir beslenme düzenine geçiş yapmak isteyen kişilerin sağlıksız yağdan ve bu yağlarla yapılan yemeklerden uzak durması gerekir. Maalesef bu değişim, mevcut yeme şekline alışmış olan bazı insanlar için bir hayli zorlu olabilir. Bu nedenle birçok kişi alternatif besinlere başvuruyor ve zararlı olarak görülen tereyağı, ayçiçek yağı yerine kullanılabilecek bir yağ çeşidi arıyor. Maalesef, bu konuda birçok kişinin tercihi hindistan cevizi yağından yana oluyor.

hindistan cevizi yağı

Harvard Üniversitesi’nden Profesör Karin Michels, hindistan cevizi yağının diğer yağ çeşitlerinden bile daha zararlı olduğunu dile getirdi. Michels, son zamanlarda popülerlik kazanan bu besinin %86 oranında doymuş yağ içerdiğine değindi. Bu oran gösteriyor ki hindistan cevizi yağında domuz yağından iki kat, tereyağından ise %33 daha fazla doymuş yağ bulunuyor. Ayrıca bu türdeki doymuş yağın LDL kolestrolünü (kötü kolestrol) artırdığı da çeşitli araştırmalarla kanıtlandı.

Diyetisyenlerin %63’ü hindistan cevizi yağını kullanmanın sağlıklı olmadığını düşünüyor. Ancak tüm bulgulara ve çalışmalara rağmen YouTube, Instagram gibi sosyal paylaşım platformlarında yayılan görseller ve videolar, hindistan cevizi yağının popülerliğini giderek artırıyor. Bu paylaşımlardan dolayı son dört sene içerisinde İngiltere’deki hindistan cevizi satışları 1 milyon dolardan 16,4 milyon dolara kadar yükseldi.

Hindistan cevizi yağı nasıl tüketilir?

Beslenme uzmanlarının yalnızca %37’si bu yağın tüketimini onaylıyor ve onlar da bazı kurallara uyulması gerektiğini belirtiyor. Çok yüksek miktarda doymuş yağ içeren bu yağ türü, zayıflamak isteyen veya yağ oranını azaltmak isteyen kişiler tarafından kullanılmamalı. Eğer tadını seviyorsanız ve illa kullanmak istiyorsanız, hindistan cevizi yağıyla birlikte tükettiğiniz doymuş yağ miktarını diğer yiyeceklerinizden kısmanız gerekiyor. Örneğin bu yağı akşam yemeğinde tüketecekseniz, sabah kahvaltısında tereyağdan uzak durmanız gerek. Ayrıca hormonların gün içerisindeki çalışma düzenine göre hangi saatte, ne kadar tüketeceğinizi hesaplamakta da fayda var.

Kaynak