sivrisinek

Hepimizin aklındaki soru: Neden tüm sivrisinekleri yok etmiyoruz?

Yaz mevsimini bizler için çekilmez kılan sivrisinekleri tamamen yok etme fikri kulağa hoş geliyor. Peki bunun herhangi bir zararı olur muydu?


Havalar ısındığı ilk andan itibaren evlere doluşmaya ve uykumuzu mahvetmeye çalışan sivrisinekler, yarattığı etkiden ve taşıdığı hastalıklardan ötürü insanlar tarafından hiç mi hiç sevilmiyor. Özellikle Orta Afrika ülkelerinde her sene bir milyon kişinin yaşamını kaybetmesinden sorumlu olan bu sinir bozucu canlılar, bir takım planlı yok etme çalışmasıyla bazı noktalardan uzaklaştırılıyor. Peki neden tüm sivrisinekleri yok etmiyoruz?

Tüm sivrisinekleri yok etmenin her sen bir milyon insanı kurtarabileceği ve bize güzel bir yaz uykusu sağlayabileceği biliniyor, ancak böylesine kalabalık bir canlı topluluğunu ortadan kaldırmanın olumsuz etkileri de olacaktır. Sivrisineklerin yokluğundan olumsuz şekilde etkilenecek canlıların başında balıklar geliyor. Genellikle bataklık gibi sulak alanlarda yaşayan bu canlılar, larvalarını da küçük balıkların ve böceklerin beslenebileceği yerlere bırakıyor. Eğer tüm sivrisinekleri ortadan kaldırsaydık larvalardan beslenen canlıların sayısında da büyük bir azalma yaşanırdı.

sivrisinek

Balıkların yanı sıra bitkilerin üremesine de büyük bir darbe indirmiş olurduk. Sivrisinek popülasyonunun yalnızca %6’sı insanlardan kan emmeye çalışıyor. Geri kalanların büyük bir çoğunluğu bitki özlerinden besleniyor ve besin toplamak adına bitkiden bitkiye gezdiği sırada, aynı arıların yaptığı gibi, döllenmenin gerçekleşmesine yardımcı oluyor.

Tüm bu nedenler dikkate alındığında, sivrisinekleri tamamen yok etmenin kötü bir fikir olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Yine de odanızda uçuşan o sivrisineği öldürmenizin pek bir sakıncası yok.

Kaynak