HDD ve SSD Arasındaki Farklar

HDD ve SSD Arasındaki Farklar Nelerdir?

Günümüzde artık neredeyse her yerde sabit disklerin (HDD/Hard Drive) kullanımın azaldığı, katı hal sürücülerinin (SSD/Solid State Drive) de artık ulaşılabilir hale geldiği görülüyor. Aslında bu iki depolama birimi arasındaki savaş hala devam ediyor. Katı hal sürücüler, sunduğu hız ve mekanik parça içermemeleri sebebiyle bu savaşta arayı çok fazla açtı ancak halen sabit disklerin tercih edildiği alanlar da bulunuyor.

Neredeyse sabit disk fiyatına, depolama alanı bakımından daha az bile olsa hız göz önüne alındığında her kullanıcıya yetecek seviyede bir SSD bulmak mümkün. Yine de aktif kullanım yerine depolama için sabit diskler sıkça bilgisayarlarda tercih edilmekte.

GB Başına Maliyet

İyi bir SSD ortalama olarak GB başı 9 cent maliyete sahipken sabit diskler ise ortalama GB başı 2 cent ya da maliyet açısından daha uygun bulunabilir. Bu yönden bakıldığında daha fazla depolama alanına daha ucuza HDD’ler sayesinde ulaşabileceğiniz anlamına geliyor. Fakat günümüz işletim sistemlerini çalıştırırken HDD teknolojisi bazı durumlarda yetersiz kalabilmekte, yüksek disk kullanımı problemleri ve yavaşlamalar meydana gelmektedir. 

HDD ve SSD Arasındaki Farklar

SSD’ler ise işletim sistemleri ve hız gerektiren yazılımları kurmak için ideal bir çözümdür. Katı hal sürücülerine kurulan işletim sistemleri ve yazılımlar normal sabit disk teknolojisine göre çok daha hızlı açılıyor ve hızlı tepki veriyor. SSD’lerin de fiyatlarının düşmesi sebebiyle günümüzde artık neredeyse her dizüstü veya hazır masaüstü bilgisayarlarda katı hal sürücülerine rastlıyoruz. Bazı üreticiler ise modellerine sabit disk koymamakta. Üreticiler genel anlamda kullanıcılara isteğe bağlı olarak sabit disk takabilme imkânı sunuyor. Çoğu masaüstü veya dizüstü kullanıcısına 1 TB SSD depolama kapasitesi yeterli geliyor.

SSD Neden Daha Hızlı?

SSD’lerin yani katı hal sürücülerinin HDD’lere göre çok daha hızlı olmasının birçok nedeni olsa da en büyük nedeni içerisinde hareketli mekanik parçalar bulunmamasıdır. Katı hal sürücüleri hareketli parçalar bulundurmaz, verileri NAND yongalarda depo eder. Bu sebeple verilerin farklı bölümlere yazılmasının okuma ya da yazma hızına herhangi bir negatif etkisi olmaz. Bir başka etken, SSD’ler katı hal yongalardan meydana geldiği için sabit disklerdeki performansı artırmak için yapılan disk birleştirme (defrag) işlemine gerek duyulmaması.