siber korsan

Hacker’lar İş Başında: 160 milyondan fazla kullanıcının bilgisi çalındı

Dark Net üzerinden 160 milyondan fazla kullanıcının kayıtları satışa çıktı. Kullanıcı verileri Asya, ABD ve dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan 11 şirketten alınmış durumda. Hacker’ların liste için istediği ücret 23 bin 100 dolar!

Siber güvenlik kuruluşu ESET’in ulaştığı bilgilere göre, 11 adet şirketten çalınan 165 milyon kullanıcı verisinin Dark Net üzerinden satışa sunulduğu ortaya çıktı. Bu bilgiler için 23 bin 100 dolar satış fiyatı koyuldu. Bu hırsızlığı gerçekleştiren ekibin “Shiny Hunters“ adı verilen bir çete olduğu belirtiliyor.

BU ŞİRKETLERİN BİLGİLER ÇALINDI

Çalınan verilerin içeriğinde isimler, telefon numaraları, e-posta adresleri, parola kurtarma seçenekleri, sosyal medya erişim belirteçleri ve kişileri tanımlamak için kullanılabilecek çeşitli bilgiler yer alıyor. Hangi şirketten ne kadarlık veri çalındığının listesi ise aşağıdaki gibi.

Tokopedia / 91 milyon kayıt

Homechef / 8 milyon kayıt

Bhinneka / 2 milyon kayıt

Minted / 5 milyon kayıt

Styleshare / 6 milyon kayıt

Ggumim / 2 milyon kayıt

Mindful / 2 milyon kayıt

Star Tribune / 1 milyon kayıt

Chatbooks / 15 milyon kayıt

The Chronicle of Higher Education / 3 milyon kayıt

Zoosk / 30 milyon kayıt

ÖNCELİKLE ÖNLEM ALMANIZ VE PAROLANIZI DEĞİŞTİRMENİZ GEREK

Verisi çalınan şirketlerden biri olan Chatbooks, bu durum hakkında kullanıcılarını uyardı. Aynı şirketlerde gerekli olan bilgilendirmeyi yapacaktır.

Eset’in konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bu hizmetlerden herhangi birinin kullanıcısıysanız derhal parolalarınızı değiştirmelisiniz“ uyarısını yaptı. Ayrıca  konu ile ilgili olan uzmanların yaptığı uyarıda da, aynı parolayı kullanmayı tercih eden kullanıcıların diğer hesaplarının da güvenliğini gözden geçirlemelerinin  gerektiği belirtildi.