GrayKey

GrayKey, en zorlu iPhone şifrelerini bile kısa sürede kırabiliyor

Suçlulara ait iPhone modellerinin şifresini kırmak amacıyla kullanılan GrayKey, en zorlu iPhone şifrelerini bile yalnızca birkaç saat içerisinde açmayı başarıyor. Cihazın hızı, önceki modellere göre çok daha yüksek seviyelerde.

Apple’ın suçlulara ait olan iPhone modellerinin şifresini açma konusunda FBI ile karşı karşıya geldiği birçok kişi tarafından bilinen bir olay. FBI, bu gibi olaylarda telefonlara ulaşabilmek amacıyla Apple’dan sistemde bir arka kapı yaratmasını istemiş, Apple ise bu arka kapının tüm cihazlarda kullanılabileceğini söyleyerek yardımcı olmayı reddetmişti. Bu tartışmalarla başlayan şifre kırma meselesi, Grayshift isimli bir şirket tarafından üretilen GrayKey ile bugün çok daha farklı bir boyut kazanmış durumda.

GrayKey, Apple’ın telefonlarındaki şifreleri zahmetsizce kırabilen yeni bir cihaz. Bir süredir başarısıyla gündemde olan cihazın 4 basamaklı şifreleri kırması dakikalar, 6 basamaklı şifreleri kırması ise saatler sürüyor. Cihazın şifre kırma hızı basamak sayısına bağlı olarak şu şekilde değişiyor:

https://twitter.com/matthew_d_green/status/985885001542782978

iPhone’larda şifre 10 kere yanlış girildikten sonra cihazı kilitleyen bir güvenlik yazılımı bulunuyor, ancak GrayKey bu yazılımı bir şekilde devre dışı bırakabiliyor. Cihazın birçok şifreyi çözebildiği, ancak gerçekten uzun şifreleri çözmesinin yıllarca sürdüğü biliniyor. Tahmin edebileceğiniz gibi böylesine uzun şifreleri kırmak adına cihazın kullanılması mümkün değil.